Атанас Пеканов: Повече пари за ВЕИ по покривите на жилищни сгради в новия план за възстановяване
Секция: ИКОНОМИКА
26 Юли 2021 15:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Атанас Пеканов: Повече пари за ВЕИ по покривите на жилищни сгради в новия план за възстановяване

/КРОСС/ За кръговата икономика, биоразнообразието и ВЕИ са заложени повече средства в последния вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост. Това стана известно от изказването на служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов на форум в София.

"Икономиката след дълбока криза има нужда от време, за да се възстанови, затова са важни публичните инвестиции, които имат притегателен ефект да докарат още повече частни инвестиции", посочи министърът. По думите му в новата версия са направени изчисления, че заложените 12.6 млрд. лв. за България ще задвижат допълнително поне 8 млрд. лв. частни инвестиции.

Има много глобални рискове, които подценяваме, и пандемията ни напомни за това, каза министърът. "Климатичните промени и загубата на биоразнообразие също са такива рискове и затова навреме трябва да правим стъпки", каза той. ЕК заложи като приоритет в частта устойчивост да се търси зеления преход и дигиталната трансформация, които да ни подготвят за преодоляване на рисковете, посочи Пеканов. Тъй като политическата класа дълго време в България не е говорила за нуждата от зелен преход, той сега идва прекалено бързо за голяма част от хората, изглежда наложен от някъде и това обуславя страхове от социално-икономически рискове, обясни той.

В новата версия на плана седем пъти е увеличен бюджетът за програма за финансиране на ВЕИ на покриви на жилищни сгради. Заложени са мерки за подпомагане на либерализация на пазара на енергия и стимулиране използване на ВЕИ и на дребно.

В плана е засилена и частта за кръгова икономика, която не е била добре застъпена досега. Заложени са 117 млн. лв. България изостава в тази сфера, а има потенциала да води, коментира Пеканов.

"Увеличени са средствата и за сферата на биоразнообразието. Загубата на биоразнообразие в момента се случва от 100 до 1000 пъти по-бързо от преиндустриалната ера и това може да има изключително вредни последствия за екосистемите и климата", посочи той.

Важна реформа, заложена в плана, е свързана с развитието на иновативните компании в страната. Предвиждат се промени в търговския закон в тази сфера, отбеляза министърът.

Пеканов припомни, че всеки един от проектите в плана трябва предварително да е защитен пред ЕК, че не уврежда околната среда. С това е свързано и отпадането на проекта за напоителни системи - той не отговаря на изискванията на ЕК за околната среда, обясни министърът.

Други две важни реформи в плана са създаването на Комисия за енергийно бъдеще на страната и на Съвет за икономически анализи, които да изготвят сценарии, на база на които да се взимат дългосрочните решения.

Атанас Пеканов апелира към политическите партии за приемственост по плана. Отбеляза, че е провел конструктивен диалог с експерти от "Има такъв народ", предстоят срещи и с другите политически сили. Има два отворени въпроса - бъдещето на въглищните региони и върховенството на закона, по които политиците трябва да стигнат до консенсус, посочи още той.