Проф. Георги Михайлов, БСП: Здравеопазването е част от националната сигурност
Секция: ПОЛИТИКА
28 Юли 2021 17:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Георги Михайлов, БСП: Здравеопазването е част от националната сигурност

Народното събрание изслуша министъра на здравеопазването д-р Кацаров по искане на БСП

/КРОСС/ „В 18-месечната история на ковид пандемията в България станахме свидетели на цяла поредица от противоречиви и грешни законодателни противоепидемични мерки и промени в здравната система, които доведоха до закономерен резултат - България се оказа на челните места по смъртност, и от ковид, а също така и по ранна предотвратима смъртност." Това заяви народният представител от парламентарната група на „БСП за България" проф. Георги Михайлов на изслушването на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в Народното събрание по искане на левицата.
Той посочи като сериозни пропуски в подготовката на здравната система централизирането на хоспитализацията на ковид пациенти в стратегически за България лечебни заведения, които на практика са били блокирани. Според професора допуснатите грешки при финансирането на системата също са довели до печални резултати.
„Загубата на темп миналото лято за преструктуриране на системата при нейната практическа неподготвеност и лоша технологична база доведоха до нейното тежко претоварване през есента на 2020 г., а  кадровият дефицит - до синдрома на прегаряне буквално на всички медицински специалисти в здравната система. Техните лишения и съсипването им, както на тях, така и на техните семейства, не могат да бъдат заплатени с 1000 лв. месечно", подчерта проф. Михайлов.
„Сериозни грешки бяха допуснати в националната ваксинационна политика по отношение на Covid-19. Нарушаването на баланса на получените ваксини, грешките в таргетирането на ваксинационния план и създаването на т.нар. зелени коридори, които на практика изключиха възрастните хора - всички тези факти доведоха до тежките резултати, висока смъртност и нисък брой ваксинирани. Налице са и сериозни пропуски в разяснителната стратегия на Министерството на здравеопазването", каза депутатът от левицата по отношение на ваксинацията.
Георги Михайлов припомни, че през цялото време предложенията на БСП са били свързани с укрепването и оптималната ефективност на мерките спрямо пандемията в България. „Неколкократно внасяхме предложения за изработването на Национален оперативен план, за масово тестване на населението, за промени във ваксинационната политика, за по-мощна разяснителна кампания, които безотговорно бяха отхвърлени от мнозинството в Народното събрание", добави проф. Михайлов.
Към министър Кацаров той се обърна: „Внимателно се запознахме с изготвения от Вас Национален оперативен план и смятаме, че по него следва да бъдат дискутирани няколко основни направления, свързани със създаване на възможно най-задълбочена яснота на епидемичната картина в страната, едно частно изследване не може да изпълни това, внимателно балансиране на участието на различните болнични заведения в справяне с пандемията, внимателно преструктуриране на ваксинационния план, поставяне на сериозен акцент върху амбулаторното лечение на ковид инфекцията, прецизиране на терапевтичния протокол, промени в законодателството с оглед оптимизация на решенията, оптимизиране на разяснителната кампания и ясно определяне на ролята на противоепидемичните мерки спрямо образователната система за недопускане на парадоксални явления като отворени заведения и игрални зали и затворени училища."
Проф. Михайлов отправи към министъра и въпрос, свързан с  взаимоотношенията на Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката за ваксинационен план за българските училища с цел възстановяване на присъственото обучение.
Народният представител от „БСП за България" проф. Минчо Христов попита здравния министър каква е цената на международния пазар на консумативите за един PCR тест и вярно ли е, че цената е около 10 лв. „Това касае стотици хиляди или милиони български граждани, от които всеки месец се вземат едни огромни пари, които, предполагам, знаете къде отиват", заяви той от парламентарната трибуна.
В края на изслушването Георги Михайлов беше категоричен: „Трябва да си изведем сериозните поуки от тази катастрофална криза. Вие казахте една част от тях - че здравната ни система, и нека чуят тези, които 12 години ни управляваха, е тотално неподготвена за каквато и да е криза. Тя беше изоставена."
„Здравеопазването е част от националната сигурност. Държавата не може да се отдръпне нито на йота от здравеопазването. Трябва да остане в него и да върне държавността в здравеопазването. Иначе с българската нация е свършено. Хората ще напуснат страната. Те се страхуват от две неща - че нямат реално здравеопазване и че нямат реално образование. За това се бори нашата партия, това искаме и се надяваме да го постигнем", обърна се той в заключение към министър Кацаров.