Сдружение на заведенията: Противоепидемичният план е безумен и 100% дискриминационен
Секция: Туризъм
29 Юли 2021 09:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сдружение на заведенията: Противоепидемичният план е безумен и 100% дискриминационен

/КРОСС/ „Очакваме да видим какво ще е новото правителство и се надяваме този министър (Стойчо Кацаров - бел. ред.) да не участва в него. Това е безумен план. Преди да стане министър, съвсем други работи лансираше и говореше. Сега в един момент се обърнаха нещата." Това заяви в интервю за БНР Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България. Той коментира противоепидемичния план на служебния министър на здравеопазването.

„Ние смятаме този план за 100% дискриминационен спрямо нашия бранш. Отново се опитваме да борим пандемията със затваряне само и единствено на нашите обекти."

Ако се затваря, трябва да се затварят всички места, където се осъществяват социални контакти и има струпване на повече хора, подчерта Коларов в предаването „Преди всички".

Нагласата за ваксинация в бранша е по-различна от тази в цялата държава, поясни Емил Коларов. Той цитира анкета сред представители на бранша, която показва, че 41-42% от участниците в нея са или ваксинирани, или заявяват, че ще се ваксинират в кратки срокове.

„Ваксинираните са над 30%. При нас ваксинираните са доста повече на фона на цялата държава."

Около 40% от попълнилите анкетата са прекарали Covid-19, а 15% заявяват, че няма да се ваксинират, уточни Коларов.

„Не може в магазина, в автобуса, в цеха, навсякъде другаде, където се събират хора, да няма такова изискване - да влизат само ваксинирани и хората и персоналите да са ваксинирани, но в нашите обекти трябва да са ваксинирани. Ние не можем да разберем каква е разликата", изтъкна той.

Емил Коларов акцентира върху липсата на персонал в бранша и посочи, че отливът продължава, а на този фон е и незаконосъобразно да се освобождават служители, които отказват да се ваксинират.

„А какво остава да освобождаваме персонали, ако са ваксинирани или неваксинирани."