Нинова: В преговорите с ИТН защитаваме ангажиментите, които сме поели пред нашите избиратели
Секция: ПОЛИТИКА
29 Юли 2021 14:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нинова: В преговорите с ИТН защитаваме ангажиментите, които сме поели пред нашите избиратели

ББР няма да се приватизира, заяви Корнелия Нинова на брифинг в парламента

/КРОСС/ Както вчера заявихме искаме прозрачно всеки ден да отчитаме пред българското общество как вървят преговорите с "Има такъв народ" по приоритети, по политики, върху които да стъпи едно бъдещо редовно правителство. Вчера имаше среща на експертната група по икономика. Стигнахме до съгласие и подкрепа от страна на колегите от ИТН за 8 приоритета, на които ние като коалиция държим през годините и сме се опитвали в предишни събрания да внасяме тези приоритети, но не бяхме подкрепени тогава от мнозинството  от ГЕРБ.

Разбира се, тези разговорите ще продължат, защото темата е много всеобхватна. 

Първо - държавата да не се отдръпва от ключови сектори, а напротив - да се засили нейната роля на регулатор и помощник на българската икономика. Тук само в частност ще посоча примера с ББР, постигнахме съгласие тя да не се приватизира, а да се преструктурира така, че наистина да стане банка на малкия и среден бизнес.

Второ - намаляване на лицензионни и разрешителни режими, които са в тежест на малките и средни фирми.

Трето - да изготвим национална карта "Образование и икономика". Тя да е както национална, така и регионална за нуждите от кадри на българските фирми, за да осигурим и работеща икономика, и работни места за завършващите млади хора.

Четвърто - намаляване на регионалните различия. Съгласихме се в бюджета за следващата година да осигурим специален фонд, който да бъде насочен към изоставащите региони, за да могат те да наваксат това изоставане. Тук пак в частност ще кажа - сигурно си спомняте нашия Закон за Северозапада, който няколко пъти опитвахме да приемем и не ни подкрепиха.

Пето - за общините: постигнахме съгласие част от данъците да остават на разположение на общините.

Шесто - за износа. Да увеличим капитала на Българската агенция за експортно застраховане за малки и средни фирми, за да помогнем износа на българската продукция.

Седмо - за енергетиката. "Мини Марица-Изток". Искаме от
следващото редовно правителство пред Брюксел да внесе искан  за удължаване на срока на работа на "Мини Марица-Изток", като през това време намерим общо решение в полза на работниците от региона.

Осмо - за запазване на ядрената енергетика. 

Разбира се, това не изчерпва всички въпроси, които се обсъждаха повече от два часа и половина.
Също така искаме да информираме и вас, и обществото, че днес продължаваме по плана и в 14:30 ч. ще проведем експертната среща по съдебна реформа, борба с корупцията и външна политика. Ние изпълняваме ангажиментите, които поехме - да преговаряме с първата сила, която ще получи мандат по политики и по приоритети, като търсим това, което ни сближава. И след всяка следваща проведена среща да информираме обществото за какво сме разговаряли, за какво сме намерили съгласие, какво остава различно, за да се знае, всичко да е публично, всичко да е пред очите на обществото и да няма никакви съмнения за някакви договорки и някакви задкулисни разговори.

Разбира се, след като минат преговорите по правосъдие и външна политика също ще ви информираме за това, което сме обсъдили.