Неуспех за кабинет би довел политическа криза, предупреди Стефан Янев
Секция: ПОЛИТИКА
31 Юли 2021 13:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Неуспех за кабинет би довел политическа криза, предупреди Стефан Янев

/КРОСС/ Служебният премиер Стефан Янев призова народните представители и партиите да намерят силата и мъдростта да осигурят едно стабилно управление. След обявяването на името на номинирания от ИТН за премиер, това е вторият коментар на Стефан Янев за политическата ситуация у нас. В него той подчерта, че е важно да се намери устойчива формула по приоритети, за да има достатъчно дълъг хоризонт за управление на редовен кабинет и стабилен парламент. Друг развой, по думите на Янев, може да доведе до сериозна политическа криза, а и до институционална криза. Това няма да е добре за държавата, посочи Янев. Той не иска да звучи като ментор на правителство, което тепърва трябва да търси подкрепа в парламента. Затова и каза, че е убеден, че номинираният за премиер ще съумее да събере екип.

Стефан Янев вижда в голяма степен възможност за приемственост между работата на служебния кабинет и приоритетите, изказани във вчерашния ден от представителите на "Има такъв народ". Затова и изказа удовлетворение, че кабинетът е внесъл проект за актуализация на бюджета, по който депутатите могат да работят и в близкия един месец да влезе в сила.

"Нека да не се занимаваме със спрягане", отклони Стефан Янев всички въпроси за евентуални имена на министри. "Това е работа на партиите, не искам да спекулирам и не мога да коментирам кой какво ще прави."

Стефан Янев отказа на този етап да коментира и третата хипотеза - да се завърти неуспешно рулетката с мандатите и да се стигне до нови предсрочни избори и отново сформиране на служебно правителство.