Скок на горивата с 14 стотинки от началото на лятото
Секция: ИКОНОМИКА
02 Август 2021 09:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Скок на горивата с 14 стотинки от началото на лятото

/КРОСС/ Зареждането на резервоара ни излиза все по-късно в сезона на отпуските, когато отчитаме пик не само в живака на термометрите, но и в броя на пътуванията.

Според Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация не се предвижда ново сериозно повишение на цените на горивата в рамките на тази година. Ако курсът на суровия петрол се задържи на нивата, на които е в момента, то със сигурност и цените на горивата ще останат такива, каквито са на бензиноколонките днес, заяви той.

Бенчев добави, че в момента България е с най-ниските цени на горива в ЕС и на четвърто място изобщо в Европа, макар и само за месец бензинът у нас да е поскъпнал с 9 стотинки, а разликата в цената на дизела между месеците юни и август да е около 13-14%.

Експертът обаче предупреди, че е възможно сериозно повишение на цените в следващите две години, ако бъде прието предложение към Европейската комисия за увеличение на стойностите на акциза на горива, което ще доведе до поскъпване с около 1 лев. Може би от следващата година ще започне смесване и с нов биокомпонент, който е около 2 пъти по-скъп от настоящия. Това ще доведе и до допълнително повишаване на цените на всички стоки, изрази притесненията си той.

Светослав Бенчев подчерта, че всички бъдещи поскъпвания на горивата ще идват от административните пречки, идващи от различни европейски регулации.