Първите симптоми на COVID-19 зависят от възрастта и пола на заразените, сочи проучване
Секция: Наука
03 Август 2021 17:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първите симптоми на COVID-19 зависят от възрастта и пола на заразените, сочи проучване

/КРОСС/ Първите симптоми при заразените с новия коронавирус зависят от възрастта и пола, това показват данни от британско проучване.

Британски учени, работещи под ръководството на лондонския Кингс колидж, изследват 18 симптома, които са типични при заболелите от COVID-19. Сред тях са загубата на обоняние, болка в гърдите, корема или в мускулите, упорита кашлица.

Изследователите установяват, че в началната фаза на заболяването симптомите при по-младите хора (между 16 и 59 г.) и при тези на възраст над 60 години са различни, както при мъжете, така и при жените.

Загубата на обоняние не е често срещана при хората на и над 60-годишна възраст, но пък те страдат от диария в началото на инфекцията. Повишената температура, която е сред най-честите първи симптоми на коронавирус, също не е обичайна при заразените от тази възрастова група.
Мъжете, болни от новия коронавирус, съобщават за недостиг на въздух, умора, висока температура.

При жените инфекцията започва със загуба на обоняние, болка в гърдите и упорита кашлица.

"Важно е хората да знаят, че първите симптоми са широкообхватни и могат да изглеждат различно при всеки член на семейство", казва водещият автор Клер Стивс.

Британските учени извършват проучването в периода между април и октомври м.г. Те проследяват симптоми, докладвани от болни в специално мобилно приложение.