Радев още не е решил на коя политическа сила да връчи третия мандат
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Август 2021 15:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радев още не е решил на коя политическа сила да връчи третия мандат

/КРОСС/ Все още не е взето окончателно решение кога и на коя политическа сила ще бъде връчен третият мандат за сформиране на правителство. Това заяви президентът Румен Радев при посещението си в Елхово.

"Не искам да говоря за нови избори, преди да сме изчерпали всички възможни опции за съставяне на редовно правителство с широка парламентарна подкрепа и с доверие на българските граждани", заяви държавният глава.

Според него в рамките на този парламент все още може да бъде излъчено работещо правителство.

"Очаквам отговорност от всички парламентарно представени партии. Искам да видя ясен ангажимент на парламента. От това ще си проличи кой работи за хората и кой сее хаос", коментира Радев.

Президентът също така посочи, че планира да направи нови консултациите с партиите в Народното събрание.

"Планирам да направя консултации с партиите. Ще преценя кога и на кого да връча евентуален трети мандат, когато чуя идеи на парламентарно представените партии за съставяне на правителство", отбеляза Радев.

Той подчерта, че не иска да говори за нови избори преди да са изчерпали всички възможности за правителство в рамките на 46 Народно събрание.

Според Румен Радев избори 2 в 1 наесен (президентски и парламентарни избори) е срещу философията на българския конституционен модел.
Радев ще поиска от Народното събрание да бъде направена актуализация на бюджета и да се насрочи дата за президентските избори.

Държавният глава направи обиколка по суша и въздух на българо-турската граница. Според него са необходими средства, за да се поддържа граничното съоръжение, за да може да бъде ефективно при засилващия се натиск от страна на нелегалните мигрени.