Партията "Има такъв народ" няма да подкрепи правителство с мандата на БСП
Секция: ПОЛИТИКА
27 Август 2021 22:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Партията "Има такъв народ" няма да подкрепи правителство с мандата на БСП

/КРОСС/ Партията "Има такъв народ" няма да подкрепи правителство с мандата на БСП, каза пред БНТ Слави Трифонов, лидер на "Има такъв народ /ИТН/. Той допълни, че неговата партия ще отиде на преговори с БСП, защото възпитанието го изисква.

Причините ИТН да не подкрепя правителство, предложено от социалистите е, че БСП е лява формация, тя е партия от статуквото, освен това не е подкрепила ИТН, когато са искали да направят кабинет, посочи Трифонов в интервю за Бойко Василев по БНТ.

Само БСП и ИТН не могат да сформират правителство, защото нямат необходимото мнозинство. Ако ни подкрепи ДПС, ще правим тройна коалиция, а това е просто абсурдно, заяви Трифонов. Съставяне на ново правителство с БСП е невъзможно и се оказва, че отиваме на избори, добави той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова няма ограничение да представи министър-председателя си. Когато това стане, тя има една седмица и в зависимост от чисто законовите порядки, зависи дали изборите за парламент и президент ще са последователни или ще са две в едно. Логично е те да са две в едно, за да не са скъпи, а и защото хората се уморяват, каза Трифонов.

Суверенът, "скъпи ми приятелю", обърна се Трифонов към Бойко Василев, реши парламентът да изглежда така. За да се разберем в него, е необходимо да има мъдрост, смирение и морал, каза лидерът на ИТН. Виждаме разминаване между очакванията на хората и това, което представлява политическата система. Хората се променят, когато усетят "миризмата на власт". Българските политици не са адекватни на това, което са потребностите и желанията на хората, каза още Трифонов.

Ние сме разговаряли, водили сме преговори с партиите от протеста, каза той. Аз съм последователен човек и правя това, което съм казал. Ние бяхме ясни, че с партии на статуквото няма да правим коалиция или каквото и да било. Невъзможно е, а и не бива, да правим коалиция с ГЕРБ, не бива и с ДПС. БСП би могла да бъде компромисна, заради поведението й напоследък, каза лидерът на ИТН. Ясно е, че ни е нужна подкрепа от партиите на протеста, добави той.

Имаше ясни възгледи сред партиите на протеста кои са важните неща, които стоят пред България и по тях нямаме никакви разлики, каза той по повод разговорите при опита за формиране на кабинет с първия мандат. Трите партии нямахме мнозинство и с най-голямото споразумение и решихме, че като имаме общи възгледи и обща политика е нормално да бъдем подкрепени, защото е важно да се свърши работа, каза Трифонов. Важното за суверена е политическите партии да свършат работа - ние бяхме готови с екипа да свършим работа и това е най-важното, посочи той.

Разговаряхме с Христо Иванов и Мая Манолова - попитах ги какво искат и те бяха ясни, че няма да подкрепят нашето правителство. Попитах Христо Иванов къде съзира ръката на ДПС в ИТН, защото това не е вярно, каза Трифонов. Не съм се виждал с никой от ДПС и няма такива разговори, добави той.

Никой не стои зад партията "Има такъв народ", освен нейните гласоподаватели и аз, каза Слави Трифонов. Зад партията не стои ДПС, Маджо и други. Това са неща, хвърлени в публичното пространство, за да уязвяват, за да не се създаде правителство, подчерта Трифонов.

Сега парламентът изглежда така, че всички са се скарали с всички. Затова в следващия парламент депутатите трябва да проявят безусловна мъдрост, морал и смирение за да решат проблемите на хората, каза Трифонов.

Аз съм се ваксинирал, макар че съм прекарал ковид и то доста тежко, каза още той. Звучи ми глупаво да флиртуваш с антиваксъри, това е все едно да флиртуваш със смъртта, каза Трифонов, на въпрос на Бойко Василев.

По думите на Слави Трифонов двама от служебните министри са дошли при ИТН и са казали че искат да останат в следващо правителство. Това са служебните министри на финансите Асен Василев и на икономиката Кирил Петков, добави Трифонов. Кирил Петков започна да има ултимативно поведение и затова преценихме, че няма да се договорим. Те наистина свършиха много добра работа, за да стане това изчегъртване на ГЕРБ, добави Трифонов за двамата служебни министри.

Подкрепям Румен Радев за втори мандат, каза още Трифонов.