Стойчо Стойчев: Надявам се политиците да се убедят, че без коалиция няма как да се управлява
Секция: Анализи
03 Септември 2021 11:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стойчо Стойчев: Надявам се политиците да се убедят, че без коалиция няма как да се управлява

/КРОСС/ След провала на третия проучвателен мандат отиваме на избори. Имат ли шанс политическите партии да се разберат в следващото, 47 Народно събрание.

Надявам се политиците в парламента да се убедят, че без коалиция няма как да се управлява България, коментира политологът Стойчо Стойчев. Коалицията може да бъде позитивна работеща формула. Да погледнат на този вариант сериозно. Коалицията ще бъде широка, включваща много партии. Това значи междуличностните отношения да бъдат регулирани по нормален начин. Твърде много скандали и напрежение между партиите и техните лидери, води до невъзможност след това да се направи работещо управление. Трябва да има споразумение, продължи Стойчо Стойчев.

Коментар направи и социологът Андрей Райчев. Две от партиите бяха обявени в изолация - ГЕРБ и ДПС. БСП си има традиционно проблем с изолацията, а другите се самоизолираха помежду си. Тоест 6 партии се самоизолираха. Ще трябва да се чупи тази изолация, ще престанат с червените партии. Това означава, че ГЕРБ и ДПС получават шанс, смята Райчев.

Отстъплението на Борисов от политическата сцена създаде вакуум, който може да бъде запълнен само с колаборация, коалиция, разум и диалог, смята Слави Василев. Нещо, което не се случи, тъй като част от политиците, които заеха този вакуум, не са свикнали да диалогират, имам предвид господата от ИТН, обясни Василев.

Надявам се магарето да не се препъне трети път на едно и също място и при третия опит да бъдат по-диалогични, каза Василев. Що се отнася до новата формация - със сигурност служебният кабинет и президентът би трябвало да играят някаква роля. Преди провеждането на президентските избори тази формация няма да види бял ден. Моето мнение е, че няма да участват в следващите избори, коментира политологът.