Историята на 6 септември
Секция: История
06 Септември 2021 07:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Историята на 6 септември

/КРОСС/ 394 - Състои се Битката при Фригид, в която християнският източноримски император Теодосий I побеждава и убива езичника узурпатор Флавий Евгений и неговия франкски magister militum Арбогаст.
1492 г. - Флотилията на мореплавателя Христофор Колумб напуска остров Ла Гомера (Канарски острови) и се отправя на запад; по-късно синът му Ернандо Колон приема, че това е началната дата на прехода през океана, довел до откриването на Америка.
1522 г. - Витория, един от оцелелите кораби от експедицията на Фернандо Магелан, се завръща в Сан Лукар де Барамеда (Испания) и става първият кораб, обиколил света.
1688 г. - Белград е превзет от Австрия, което води до избухването на Чипровското въстание.
1791 г. - В Прага на коронацията на Леополд II, крал на Бохемия, за император на Свещената Римска империя, е представена специално за целта последната опера и произведение на Моцарт - „Милосърдието на Тит".
1883 г. - Княз Александър Батенберг възстановява Търновската конституция, отменена от него 2 години по-рано.
1885 г. - Съединението на България: през нощта срещу 6 септември военни части, командвани от Данаил Николаев, установяват контрол над Пловдив и отстраняват правителството и главния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич (стар стил).
1901 г. - В Бъфало (Ню Йорк) е извършен атентат срещу президента на САЩ Уилям Маккинли, в резултат на което той умира 8 дни по-късно.
1915 г. - България в Първата световна война: Сключени са Военната конвенция между Германия, Австро-Унгария и България, Тайната българо-германска спогодба и Българо-турската конвенция.
1939 г. - Втората световна война: Южна Африка обявява война на Германия.
1940 г. - Румънският крал Карол II абдикира в полза на сина си Михай I.
1941 г. - Сталин издава заповед за разстрел на 170 политически затворници, сред които е и Кръстьо Раковски.
1941 г. - Прието е изменение на Закона за защита на държавата, в резултат на което се предвижда смъртно наказание за повече политически провинения.
1941 г. - Холокост: нацистките власти задължават всички евреи, живеещи в Германия, да носят отличителен знак - шестоъгълната звезда на Давид.
1944 г. - Лесковац е сринат до основи от англо-американската авиация в най-унищожителната бомбардировка в историята на Балканите, а от 28 000 негови жители 6000 губят живота си.
1948 г. - Юлиана става кралица на Нидерландия.
1948 г. - Екзарх Стефан I Български подава оставка под натиска на комунистическото правителство на Народна република България.
1959 г. - В Народна република България се провежда автомобилно рали за първи път.
1965 г. - индийски войски нахлуват в Западен Пакистан за предотвратяване на пакистанска офанзива в Кашмир.
1968 г. - Есватини получава национална независимост от Великобритания.
1974 г. - Открита е новата Централна гара София.
1983 г. - СССР признава за свалянето на южнокорейския пътнически самолет (269 жертви) с обяснението, че военните пилоти не са били наясно с вида на самолета, когато той нарушава съветското въздушно пространство.
1991 г. - На втория по големина град в Русия е върнато името Санкт Петербург, сменено през 1924 г. на Ленинград.
1997 г. - Екип от астрономи открива Калибан - естествен спътник на Уран.
1997 г. - Състои се погребението на трагично загиналата принцеса Даяна, по време на което повече от 1 милион души излизат по улиците, а други 2,5 милиона по света наблюдават по телевизията.
2000 г. - В централата на ООН в Ню Йорк с участието на 150 държавни глави и други високопоставени политици започва най-голямата световна среща на върха, наречена Среща на хилядолетието.
2005 г. - Калифорния става първият щат на САЩ, който легализира еднополовия брак.