Как може да се преброим електронно?
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Септември 2021 12:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как може да се преброим електронно?

/КРОСС/ Дългоочакваният старт на 18-ото преброяване на населението и жилищния фонд в България ще бъде даден в 0.00 ч. на 7 септември 2021 година. Тогава ще бъде отворена Информационна система „Преброяване" и всеки, който живее постоянно в България, ще може да се преброи онлайн. Препоръчваме този начин, защото е бърз, лесен, удобен и в условията на пандемия - безопасен. След това срещата с преброител ще бъде само при предаването на уникалния 15-цифрен код, който генерира системата при успешно преброяване.

За да сме сигурни, че някой няма да се преброи от наше име, е необходимо да се регистрираме с валидна електронна поща, ЕГН и номер на български документ за самоличност. Данните от регистрацията се използват само за идентифициране на лицето и не се съхраняват от НСИ. Следва потвърждение на регистрацията - получаваме имейл с линк, на който трябва да кликнем до 2 часа. След потвърждението ще се отвори екран за попълване на електронната преброителна карта. Там трябва да се влезе с имейла и паролата от регистрацията ни.

Преброителната карта съдържа въпроси за жилището, домакинството и хората, с които живеем в едно домакинство.

Попълването на преброителната карта отнема средно 20 минути. То може да се прекъсне и да продължи по-късно, но трябва да сме завършили и потвърдили всяка страница с бутона „Напред". Ако оставим незавършена страница повече от 30 минути, без да въвеждаме, връзката прекъсва и трябва да влезем отново с имейл и парола.

Може да се връщаме в предишни страници на преброителната карта и да редактираме информацията, но само до окончателното й приключване. След това до 17 септември ще може само да виждаме данните си, но не и да ги редактираме.

След успешното преброяване ще получим съобщение и имейл с уникален 15-цифрен код, който трябва да запазим и да предадем на преброителя, когато позвъни на вратата ни.

Важно е да знаем:

Трябва да попълним адреса, на който живеем в действителност, а не, където сме регистрирани.
Достъпът до електронната карта ще бъде ограничен само за България, тъй като българите, живеещи постоянно в чужбина, ще бъдат преброени в страната, в която живеят.