Д-р Кацаров: Директори на болници са си писали по 70 хиляди лв. заплата, а един е взел 535 хиляди лв. материално стимулиране
Секция: Интервюта
08 Септември 2021 09:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Д-р Кацаров: Директори на болници са си писали по 70 хиляди лв. заплата, а един е взел 535 хиляди лв. материално стимулиране

Интервю с д-р Стойчо Кацаров - служебен здравен министър по Nova News

/КРОСС/ Водещ: Министър Кацаров, БСП току-що върнаха мандата на президента Радев. Ще има ново служебно правителство. Знаете ли колко дълго още ще остане да работи вашето?

Стойчо Кацаров: Мисля, че никой не знае в този момент. Аз смятам, че държавническото поведение в този момент трябва да се даде възможност на Народното събрание да приеме актуализацията на бюджета. Защото какъвто й да бъде съставът на следващото правителство, ако не се актуализират тези три бюджета, проблемите ще станат огромни. От тази политическа буря, която виждаме се вихри от месец-два, отгоре на всичкото и ковид, наистина би станала страшна картинката, ако не се предприеме актуализация на бюджета, защото средствата няма стигнат не само за пенсионерите, няма да стигнат и за медиците.

Водещ: Това е много важна новина, по която ще говорим. Но бихте ли приели да участвате в следващ служебен кабинет, имахте ли вече разговори с президента Радев?

Стойчо Кацаров: Това не е в дневния ми ред. Имах разговор с президента Радев, миналата седмица имахме среща и обсъждахме ситуацията в страната, ситуацията с ковид кризата, включително какви са нашите планове на Министерство на здравеопазването по отношение битката с ковид. Той се интересуваше от това какви проблеми имаме и с какво би могъл да ни помогне в рамките на правомощията, които има, с това да противодействаме на кризата и да ограничим щетите върху страната. Но не е обсъждан въпросът с бъдещи кабинети, участия и т.н.

Водещ: Спомням си една ваша реплика по-рано - „нека да ми дадат възможност да продължа да бъда министър, за да мога да направя реформата такава, каквато трябва да бъде". Казахте ли това на президента Радев сега на тази среща?

Стойчо Кацаров: Не, не е обсъждан този въпрос. Аз мога да реформирам здравната система, познавам я много добре, познавам перфектно проблемите й и имам решенията за това как тя да стане по-добра, но това изисква, не е достатъчно да имаш един човек, било той и министър, който ги знае тези неща. Това изисква политическа подкрепа, изисква мнозинство на НС, промени в законите, това е дълъг и сложен процес. Ако има такова формирано мнозинство, ако има такова мнозинство, даже не е толкова важно кой е министърът, аз мога да помагам и без да съм министър, не е нужно това нещо, стига да има желание и формирана такава политическа воля, това е належащо да се направи. Здравната система е в изключително лошо състояние и това е една от причините за високия брой жертви, които има.

Водещ: Преди малко госпожа Нинова повдигна въпроса, че избори 2 в 1 биха били рационални от гледна точка и на епидемиологичния риск. Обсъдихте ли този въпрос с президента, казахте ли вашето становище?

Стойчо Кацаров: Не, не сме обсъждали този въпрос при президента. Това е много извън компетенциите на здравното министерство. Разбира се, че така то не е нужно да си експерт, за да видиш, че всяка една масова проява увеличава риска от разпространение на вируса, увеличава риска от това да има повече заразени и повече болни в болниците. Този риск можехме да го минимизираме, ако се бяхме ваксинирали пролетта и лятото. Това не се случи.

Водещ: Въпрос, който днес бурно беше обсъждан в парламента.

Стойчо Кацаров: За пореден път.

Водещ: Обвиняваха ви, че вие имате вина, за това че ваксинацията се е забавила. Поводът беше ратификация, според която ще дарим ваксини на кралство Бутан.

Стойчо Кацаров: Изумителна е наглостта на управляващите от ГЕРБ. Аз съм в ситуация, назначен да поправя грешките, които допуснаха, най-вече в управлението на кризата с ковид, защото грешното управление на здравната система в последните 10 г. не може да бъде поправено от служебно правителство, както споменах по-рано. Причините, основните причини за ниския процент на ваксинирани хора се коренят в това, че правителството на Бойко Борисов договори ваксини, които януари и февруари месец не можеха да бъдат доставени, за сметка на това много малки количества от другата ваксина на „Пфайзер", която можеше да бъде доставена. В резултат на това ние имахме фалстарт на имунизацията. Втората и може би най-голяма грешка на имунизационния процес, това че не постави възрастните хора като приоритет. 86% от смъртните случаи са на възрастни хора. Всички развити страни ги поставиха на първа линия. Първо ваксинираха тези хора, защото това освен, че спира разпространението на вируса и го ограничава, това спасява човешки животи. Ваксинирането на млади хора ограничава разпространението, но не е толкова важно от гледна точка на спасяването на човешките животи. Вместо да се ваксинират възрастни хора, се ваксинираха футболни клубове, даже имаше куриоз - „Локо" Пловдив ваксинационният екип чака един час, за да им свърши тренировката и да ги ваксинира през март месец. В това време личните лекари се биеха пред РЗИ за ваксини, а възрастните хора трябваше да се редят по няколко часа на опашки и те не искаха да се редят. Този фалстарт на кампанията според мен изигра голяма роля и в създаването на негативни нагласи, които сега е много трудно да бъдат преодолени.

Водещ: Бяха направени усилия да бъдат ваксинирани всички, които желаят. Въпросът е, че и днес в парламента вас ви наричат антиваксър. Чухме няколко такива изказвания от трибуната.

Стойчо Кацаров: Те могат да ме наричат от ГЕРБ...

Водещ: И ви упрекват, че не сте ускорили този процес.

Стойчо Кацаров: ...те от ГЕРБ могат да ме наричат както си искат. Аз съм отрицание на всичко, което те са правили. Аз извадих на показ лошото управление на кризата и лошото състояние на здравната система като основна причина за изключително високата смъртност, която регистрирахме през миналата година. Средната продължителност на живота в България се скъси за миналата година с 1,5 години. Представяте ли си какъв съкрушителен удар е това върху демографското състояние на нашата нация.

Водещ: С 1,5 години се е съкратила средната продължителност на живота. А можеше да не се съкрати, това ли ми казвате?

Стойчо Кацаров: Да. ГЕРБ жертва просто възрастното поколение.

Водещ: Ако възрастните бяха ваксинирани първо, нямаше да има тази...

Стойчо Кацаров: Щяхме да спасим много човешки животи, ако възрастните хора бяха ваксинирани първи, ако имаше достатъчно ваксини и ако не се беше създала тази възможност за натрупване на негативни нагласи в обществото, които сега е много трудно да бъдат преодолени. Що се отнася до броя на ваксините, те числата сами за себе си говорят. За петте месеца на управление на ГЕРБ, когато са поставени от декември до май месец са поставени 900 хиляди ваксини. За трите месеца и 1 седмица на служебното правителство са поставени 1 милион и 300 хиляди. Това не е достатъчно, малко е. Не ме удовлетворява, както ви не ме удовлетворява това, че има ръст на ваксинирани при възрастните хора, но не е достатъчен. Повече от половината от тях все още не са ваксинирани. Продължаваме да сме с много нисък /../ и затова сега се налага да слагаме мерки. Ако се бяхме ваксинирали в голям процент, ако възрастните хора се бяха ваксинирали, ето - казвам го най-отговорно пред вашите зрители, не само че нямаше да налагам допълнителни противоепидемични мерки, а сигурно щях да отменя и съществуващите. Не е важно колко души са с положителни тестове. Важно е колко души са в болница, важно е колко души са в интензивните отделения. Ако сме ваксинирани, те ще се малко и не ни трябват никакви мерки.

Водещ: Министър Кацаров, не е ли малшанс, че в тази тежка ковид година, всъщност ние имаме поредица от избори и много силна политизирана е пандемията? Днес съобщихте за Александровска болница, казахте че тя е пред фалит, че има огромен проблем, ще дадете на прокуратурата този одит, който е направен, но всъщност вие атакувате ваш политически противник?

Стойчо Кацаров: Не го атакувам. Защо да го атакувам? Защо оповестяването на одитен доклад за състоянието на болницата да се възприема като атака? Трябва да го скрием от обществото ли? Аз мисля, че това е информация, която трябва да бъде достъпна за всички. Да се види как е управлявана тази система. 70 милиона са натрупани дългове под управлението на Костадин Ангелов. 70 милиона лева. 28 милиона лева са просрочени с лихви от 20-30 процента годишни лихви. Знаете ли, това са пари от мащаба на парите, които плащаме за първа линия на спешна помощ за 1 година. Добре, сега правителството кое да плати - дълговете на Ангелов или парите на първа линия на спешните медици? Защо хората да не го знаят това нещо и защо показването му пред обществото да се възприема като атака? Това не е атака, това са фактите, срещу тях няма аргументи.

Водещ: Казахте, че ще предявите иск за възстановяване на тези суми към бившето ръководство?

Стойчо Кацаров: Аз казах, че ще настоявам пред ръководството на Александровска болница да заведе регресен иск към предишните ръководства за така натрупаните дългове, защото те не могат да бъдат обяснени просто с икономическата ситуация в страната или с Националния рамков договор. Вижте сами, имате договор с една фирма доставчик. Тази фирма доставчик е предвидила в договора, ако не изплатите на време, наказателна лихва от 5%, да речем, давам сега примерът е важен, оставете числата. А Костадин Ангелов договаря разсрочване, но вместо да договори разсрочено плащане, каквато е търговската практика, когато договаряш разсрочване, кредиторът ти има интерес дори да намали наказателната лихва, за да си вземе парите, той иначе не може да ги получи. Тук се получава обратното - разсрочваш и се договаряш да плащаш не 5% наказателна лихва, а 25% наказателна лихва. Добре, за какво ти е такова разсрочване? Ти по-добре си остани на 5%, които имаш по договор. Защо се договаряш да плащаш, в свой ущърб се договаряш? Мислите ли, че това е станало случайно или от незнание? Аз се съмнявам. Съмнявам се и затова, смятам че освен да се предяви иск към тях, правоохранителните органи също трябва да се поинтересуват как са правени тези разсрочвания, защото това са парите на всички данъкоплатци.

Водещ: Когато станахте министър, първите големи разкрития бяха за големите болници, които поеха удара от ковид кризата - това беше „Пирогов", това беше „Александровска", оставам настрана Правителствена болница.

Стойчо Кацаров: Защо ги оставяте на страна?

Водещ: Защото не влизат под този знаменател, те са друг случай.

Стойчо Кацаров: Този знаменател, той е малко, как да ви кажа, не много коректен.

Водещ: Въпросът ми е не бяха ли демотивирани лекарите, лекарското съсловие не се ли почувства?

Стойчо Кацаров: Не. Аз говоря за нарушения, които са правили ръководствата, които са в ущърб на лекарите, на мнозинството от лекарите. За съжаление много голяма част от моите колеги, особено младите колеги, специализантите, работят в тези болници за по 1000 лв., 2000 лв. едва достигат възнаграждение месечно. В същото време директори на такива болници си пишат заплати по 60-70 хиляди лева, а един си беше написал допълнително материално стимулиране за 2020 г. в размер на 535 хиляди лева. Това не е в ущърб на работещите лекари. Това е подкрепа на мнозинството лекари и сестри, това което сме направили. Иначе що се отнася до ковид кризата, нека да бъдем коректни. Тя беше поета от всички болници. И не само от държавните и общински. И частните болници се включиха масово и в момента между другото участват.

Водещ: Да поговорим сега за парите. Много важен въпрос, в момента парламента би трябвало да гласува вече актуализацията на бюджета на НЗОК - 134 милиона допълнително ще дойдат, от които 120 милиона за справяне с ковид кризата. Защо обаче, разбира се по предложение на БЛС, но защо се намаляват парите на лекарите, които работят в рискова среда? Лекарите на първа линия. Само тези, които цял месец по график ще работят в ковид отделенията, само те ще получават 1000 лв.

Стойчо Кацаров: Това, за което говорите, то няма връзка с актуализацията на бюджета, косвено разбира се с актуализацията на бюджета на НЗОК. Тази методика беше одобрена от БЛС и НЗОК под егидата на Министерство на финансите, мисля че в края на юни или началото на юли месец те подписаха взаимно тази методика. Има няколко неща, тя принципно е правилна, защото води до по-справедливо разпределение на средствата. По предишната методика кажи-речи цялата болница взимаше по 1000 лв., а в ковид отделенията работеха 20 или 30 души. А тези 1000 лв. ги взимаха 120 души и това не беше справедливо спрямо тези хора, които работят и са непрекъснато в така наречените ковид отделения.

Водещ: Да, но нали можеш да се заразиш и с едно влизане?

Стойчо Кацаров: Така е. Тя се опита да поправи една такава несправедливост и да обвърже плащанията с времето, което прекарваш в рискова среда. Оказа се, че има пропуски и недостатъци в самата методика. На някои места се стигна до недоволство на колеги и то основателни - заради начина, по който се прилага. В петък аз проведох разговори с управителя на НЗОК, с председателя на БЛС и те стигнаха заедно до едно по-добро решение за корекция в тази методика. Тя доколкото имам информация вече е съгласувана помежду им и предстои утре да бъде одобрена от НС на НЗОК с одобрението на ръководството на БЛС и двете организации проявиха много добронамереност в това да се подобрят нещата и да се подобрят условията. Не искам да влизам в детайли, защото това е дълъг и сложен разговор и мога да бъда разбран неправилно.

Водещ: Какъв е принципът?

Стойчо Кацаров: Принципът е, че повече хора ще получат повече пари от гледна точка на първа линия и ще бъдат изяснени много от недоразуменията, които се създадоха при досегашния текст на методиката. Направени са такива корекции, които касаят и болничната, и в извънболничната помощ. И в двата вида медицинска помощ ще бъдат получени допълнителни средства след одобрението на тази методика утре.

Водещ: Т.е. извънболничната да не се обвързва с хоспитализация задължително на пациента?

Стойчо Кацаров: Тя не се обвързва с хоспитализация, но там бяха въведени едни прагове в зависимост от броя на заразените случаи в страната. Тези прагове двете страни - НЗОК и БЛС се договориха да бъдат намалени, така че всъщност лекарите от извънболничната помощ да получат по-високи възнаграждения при сегашните нива, това е накратко за тях.

Водещ: Имаше предложение в парламента всички лекари на първа линия да останат да получават тези 1000 лв., защото те ги получават за риск.

Стойчо Кацаров: Всички ще ги получават.

Водещ: А тези, които работят цял месец по график изцяло в ковид отделението да получат отгоре бонус? Може ли тази актуализация и предвидените пари дотук да позволят да получават бонус тези, които работят цял месец отгоре върху тези 1000 лв.?

Стойчо Кацаров: Не.

Водещ: Защо? За колко пари става дума?

Стойчо Кацаров: Формално, сега първо да кажа за актуализацията. Тези пари за първа линия на болниците не са по бюджета на Здравната каса. Те се превеждат от държавния бюджет през бюджета на Министерство на здравеопазването. НЗОК затова няма връзка с изменението на самия закон за бюджета на НЗОК. Иначе, това което казвате и сега е така. Всички лекари получават всеки месец, всички лекари, независимо в кое отделение на болницата работят - получават месечно 600 лв. допълнително директно от НЗОК към заплатите си. Сестрите, мисля че получават 340 лв., а санитари и друг персонал медицински и немедицински 180 лв. Това го получават всеки месец от Здравната каса директно към заплатите си. А въпросните 1000 лв., които могат да станат и 1100 лв., и 1200 лв., ако работиш повече време, са извън тази сума. Тя е насочена само към тези, които наистина работят в рискова среда, в ковид отделенията, защото така е правилно, тези хора да бъдат допълнително стимулирани. Освен това миналата седмица БЛС и НЗОК се договориха да увеличат и цената на клиничната пътека от 1200 лв. на 1400 лв. Това също ще доведе до увеличаване на възнагражденията на лекарите и сестрите във въпросните отделения и свързаните с тях. Защото свързаните рентгенологични, лабораторни и други отделения, които също обслужват болните с ковид също получават такива, както и спешните приемни отделения, и те получават допълнителните възнаграждения - 1000 лв. за първа линия.

Водещ: Д-р Кацаров, много гореща тема е бустерната доза. Кажете първо, намалява ли имунитетът на тези, които първи си поставиха ваксините през пролетта? Разтревожени са някои от лекарите, даже доколкото разбирам някои от лекарите в ковид отделенията си я поставят тази трета подсилваща доза без да има официално разрешение все още?

Стойчо Кацаров: С уговорката, че аз не съм специалист по имунология, аз разбирам от организация на здравеопазването, сведенията са, че такава бустерна доза е възможна, в някои страни се прилага. Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/ до този момент не е давала официално разрешение за прилагането, но го е дала под условие, че всяка страна би могла за себе си да представи такова решение. В тази връзка и ние сме предприели действия, създаден е такъв експертен съвет специализиран специално по този въпрос да се произнесе, да даде препоръки коя ваксина в кои случаи в какви срокове след втората доза и на кои хора да може да се прилага. Защото се оказва, че може би не е необходимо на всички хора да се прилага, но на някои, които са с отслабена имунна система или на редица други, те ще кажат кои заболявания, вероятно ще има такова предложение. До края на седмицата очаквам такова предложение. Иначе самата система е подготвена за вписването на трета доза официално, това до този момент не можеше да стане, правилата не го позволяваха. Когато дадат това предложение и го одобрим, това ще бъде въведено. Пак казвам - може да стане и до края на тази седмица. Очаква се ЕМА, може би в рамките на следващите 2-3 седмици да издаде такива официално разрешение за „Пфайзер" и за „Модерна".

Водещ: Да ги запише в кратката характеристика.

Стойчо Кацаров: Да ги запише в кратката характеристика.

Водещ: Има дискусия всъщност дали информационните РНК ваксини трябва да се поставят като бустерна доза или само векторната ваксина? Това може ли да повлияе по някакъв начин?

Стойчо Кацаров: Да. И дали може, ако си ваксиниран с едната, бустерната да е друг вид ваксина?

Водещ: А тези, които в момента си поставят просто защото искат да продължат да работят в ковид отделенията?

Стойчо Кацаров: Те го правят off labe, в смисъл...

Водещ: Поемат риск на своя глава, така ли?

Стойчо Кацаров: Да.

Водещ: Какъв е вашият съвет към тях?

Стойчо Кацаров: Какъв съвет? До края на седмицата ще имаме официално становище и официално решение. Пък след една-две седмици вероятно и самият регулаторен орган ще го направи. Така че малко време е останало. Ако не са хора с влошена имунна система или с тежки придружаващи заболявания в рискова възрастова група, може би не трябва да избързват да го правят това нещо. Но пак казвам - не съм аз човекът, който ще дава съвети по тези въпроси. Това е много специфичен въпрос за лекари, които са имунолози, инфекционисти.

Водещ: Българите идват от чужбина да си направят тук зъбите или да си направят скъпо струващи изследвания, но за българите пък дали е достатъчно достъпно здравеопазването? Какво може да се направи, каква е вашата идея оттук нататък, ако продължите да бъдете министър?

Стойчо Кацаров: Здравеопазването е икономиката на бъдещето. Ако ние сме достатъчно умни да развием конкурентно здравеопазване, конкурентно на европейските страни, здравеопазването не само няма да бъде разход за бюджета, който сега се разглежда в Народното събрание, здравеопазването ще носи приходи много по-големи между другото, пет до десет пъти по-големи от приходите, които страната ни получава от туризма.

Водещ: Затова радикална реформа ли ни е необходима?

Стойчо Кацаров: Трябва ни радикална реформа, трябва ни реформа, която да постави здравеопазването на пазарни основи, да постави пациента в центъра на системата, за който доставчиците да се конкурират за неговия избор къде да се лекува. Такава реформа ще направи, конкуренцията ще стимулира доставчиците на здравни услуги и тогава можем да постигнем това не само българи да идват тук, защото е по-евтино, а хора от други страни да идват тук, защото получават освен по-евтино и по-качествено здравеопазване, отколкото в своите страни.

Водещ: Нашите лекари и медицински сестри са по-добри. Благодаря ви.