Кристалина Георгиева: В държавите с висок процент ваксинирани икономиките се възстановяват по-бързо
Секция: Коментари
10 Септември 2021 08:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кристалина Георгиева: В държавите с висок процент ваксинирани икономиките се възстановяват по-бързо

/КРОСС/ Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева призова българите да се ваксинират по-активно. В интервю за БНР тя категорично заяви, че в държавите с висок процент на ваксинирано население икономиките се възстановяват по-бързо.

Помолена за коментар на ситуацията у нас, където по последни данни около 20% от населението е имунизирано срещу Covid-19, тя заяви: 

"Притесняващо е, защото виждаме, че в другите страни в Европа, където ваксинирането е на по-високо ниво, функционирането на икономиката се ускорява. В България имаме по-малко активна кампания за ваксинирането и същевременно огромна дезинформация".

Георгиева предупреди, че като цяло неравномерната ваксинация в държавите поставя под риск по-бързото преодоляване на последиците от пандемията:

"Рискът идва от това, че здравната система на една страна не може да се справя с равнището на заболелите. Ние целим здравната система да може във всеки един момент да работи нормално, за да няма паника и за да не се налагат ограничителни мерки, да не я стопираме икономиката. Защото не може до безкрай да се наливат помощи, трябва да вдигнем на крака икономиката, а за да я вдигнем, трябва да преодолеем здравната криза".

Покачващата се инфлация е преходна и засега не буди сериозно притеснение, категорична бе още Кристалина Георгиева. По думите ѝ централните банки имат инструментариум, с който да овладеят покачващите се цени, ако процесът излезе от здравословния темп и той се крие основно във възможността за покачване на лихвените равнища. Това от своя страна обаче поставя въпроса за цената на държавния дълг навсякъде по света:

"Ако имаме покачване на лихвите, което се случва по-бързо, отколкото сега го предвиждаме, това може да доведе в развиващите се страни и в страни с нови пазарни икономика, а и дори в развитите страни, до сериозно дългово напрежение".