Русия обвини САЩ, че се меси в изборите й с приложение на Навални
Секция: Русия
12 Септември 2021 10:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия обвини САЩ, че се меси в изборите й с приложение на Навални

/КРОСС/ Русия обвини Съединените щати в намеса в изборите ѝ, които ще се състоят след седмица, предават световните агенции. Причината - мобилното приложение "Умно гласуване" на критика на Кремъл Алексей Навални, който излежава присъда в затвора.

Приложението е "свързано по един или друг начин с Пентагона", каза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова пред радио "России". Поддръжниците на Навални го използват, за да подкрепят кандидатите, които имат най-големи шансове да победят опонентите си от управляващата партия "Единна Русия".

Парламентарните избори ще се проведат от 17 до 19 септември. Уебсайтът на "Умно гласуване" е блокиран в Русия от няколко дни. Властите също така забраниха на търсачките "Гугъл" и "Яндекс" да показват релевантни резултати при търсенето на ключова дума "Умно гласуване".

Русия съобщи в петък, че посланикът на Щатите Джон Съливан е бил извикан на разговор във външното министерство в Москва, за да му бъдат представени "неоспорими доказателства" за намеса в руските избори.