Започна последният етап от опаковането на Триумфалната арка по проект на Кристо
Секция: КУЛТУРА
12 Септември 2021 18:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започна последният етап от опаковането на Триумфалната арка по проект на Кристо

/КРОСС/ Стотици метри полипропиленов сребристосин плат бяха разгънати от едната страна на Триумфалната арка в Париж за опаковането ѝ по проект на Кристо, съобщи АФП.

От 18 септември до 3 октомври ще бъде изпълнен младежкият проект на покойния Кристо и съпругата му Жан-Клод, която си отиде преди него - 50-метровата Триумфална арка ще заприлича на подарък, обвита с 25 000 кв. м плат, завързани с 3000 м червено въже. През 1985 г. Кристо опакова по същия начин моста Пон ньоф над Сена.

След една седмица подготовка екип от 95 души започна да спуска плата от върха на Айфеловата кула. Опаковането на монумента ще продължи денонощно, за да е готово всичко до деня на откриването - 18 септември.

"Днес е един от най-зрелищните моменти от инсталацията. Опакованата Триумфална арка започва да оживява и да се доближава до визията, която са имали цял живот Кристо и Жан-Клод" - каза племенникът на художника Владимир Явашев, който отговаря за проекта.

Опакованата Триумфална арка "ще е като жива, ще се съживява от вятъра и ще отразява светлината. Гънките ще се движат, повърхността на паметника ще стане сенсуална" - обяснява Кристо, когато представя проекта преди смъртта си.

Кристо и Жан-Клод правят фотомонтаж на опакованата Триумфална арка през 1962 г.

Проектът е с бюджет 14 милиона евро. Той е финансиран с продажба на оригинални произведения на Кристо - подготвителни рисунки, сувенири, макети, литогафии.

Вчера архитектът Карло Рати, приятел на Кристо, обаче призова да бъде изоставена "естетиката на опаковането", защото тя е прахосническа.

"Предлагам да спре опаковането на Триумфалната арка по природозащитни и интелектуални причини. Ако мислим за околната среда, можем ли да си позволим да прахосаме 25 000 кв. м плат заради опаковането на един паметник? Модната индустрия е отговорна за 10 процента от световните парникови емисии" - заяви Карло Рати във в. "Монд".
Платът, използван за опаковането на Триумфалната арка може да бъде рециклиран.