“Театър пред театъра“ се завръща тази вечер
Секция: КУЛТУРА
13 Септември 2021 11:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
“Театър пред театъра“ се завръща тази вечер

/КРОСС/След близо двегодишна пауза най-голямото театрално събитие на открито, организирано от Народния театър „Иван Вазов", "Театър пред театъра" се завръща и започва тази вечер.

За четвърти път най-старата ни трупа кани зрителите под открито небе, за да гледат постановки, посветени изцяло на Иван Вазов или по негови текстове.

Специално изградената сцена тежи 8 тона и е висока 6 метра, а за програмата разказва директорът на Народния театър Мариус Донкин.

"Това са всичките спектакли, които Народният театър направи конкретно по повод юбилеите на Вазов. 170 години миналата година от рождението, 100 години тази година от смъртта му, а това, което ще видите, е "Нова земя" в началото, но поради техническите проблеми в "Нова земя" и невъзможността да излезе навън представленията на 13 и 14 септември ще бъдат на голяма сцена, след това започваме с "Двубой", след това - "О, ти, която и да си". Поканихме театъра от Габрово, защото те имат една постановка по повод на Вазов. Поканихме Театъра на българската армия за тяхното представление, поканихме театър от Хасково с едно тяхно представление".

„Театър пред театъра" ще завърши на 22 септември, когато отбелязваме 100 години от смъртта на Иван Вазов и когато ще бъде връчена за втори път учредената от Народния театър награда за духовен принос на името на писателя.

Днес преди обед ще бъде открита и изложбата „Вазов и театъра", която проследява в снимки и текст живота и работата му, както и всички Вазови спектакли, поставяни през годините на сцената на Народния театър.