Документална изложба за Кристо в Париж през септември
Секция: КУЛТУРА
13 Септември 2021 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Документална изложба за Кристо в Париж през септември

„Кристо. От Габрово до Триумфалната арка" е разказ за пътя на големия артист от родния град Габрово до първите му стъпки на световната артсцена в Франция.

/КРОСС/ 30 рядко показвани досега произведения на изкуството, фотографии и факсимилета, посветени на ранните години на световния артист с български произход Христо Явашев, ще бъдат изложени в галерията на Българския културен институт в Париж тази есен. „Кристо. От Габрово до Триумфалната арка" е документална експозиция, която разказва историята на фамилия Явашеви, най-ранните години на детето Кристо и първите художествени изяви на младия артист.
Събитието се открива на 16 септември т.г. и е рядък шанс за жителите и гостите на града да надникнат в част от биографията на артиста, която светът малко познава - неговият „български период".
Сред експонатите има лични снимки, предоставени от членовете на семейството, както и документи от българския държавен архив и други институции. Показани са ранни произведения на Христо Явашев от студентските му години и скъпо пазени спомени от приятели и съученици. Изложбата проследява формирането на Кристо като един от най-разпознаваемите артисти-новатори в изкуството на ХХ и ХXI век, преди на 21 той да поеме сам по рискования път на художник-емигрант отвъд Желязната завеса.

„Кристо. От Габрово до Триумфалната арка" е съвместна инициатива на Музей на хумора и сатирата и Българския културен институт в Париж с подкрепата на Община Габрово и Министерство на културата. Изложбата е посветена на дългоочакваното и отложено през 2020 изпълнение на проекта на твореца по опаковането на Триумфалната арка тази година във френската столица.
Експозицията ще бъде представена в галерията на Института от 17 септември до 30 ноември 2021 г. Тя е адаптация на проекта „Роден в Габрово", реализиран в Габрово през 2017 г и в София през 2019.
„Кристо. От Габрово до Триумфалната арка" е част от инициативите за създаване на Център за съвременно изкуство "Кристо и Жан-Клод" в родния град на Кристо, Габрово. В началото на годината беше решено той да се помещава в сградата на бившия Техникум по текстил.