Кръстовден е!
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Септември 2021 07:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кръстовден е!

/КРОСС/На 14 септември Православната църква отбелязва Въздвижение на Светия кръст Господен – Кръстовден.

В този ден църквата приканва вярващите да се поклонят на кръста като оръдие на Христовата победа над греха и смъртта.

По традиция вярващи от цялата страна се стичат да посрещнат празника и да се помолят за здраве в местността Кръстова гора в Родопите. Именно там се вярва, че е заровено частица от разпятието.

Всяка година в нощта на 13-и срещу 14-и септември на мястото се отслужва Божествена Света Литургия.

Темата коментира в “Нашият ден“ етнологът Иглика Мишкова.

“Днешният ден е специален за вярващите, тъй като легенда разказва как някога през IV век император Константин Велики тръгвал със своята войска към Рим, за да може да спаси столицата от властта на тиранина Максентий.

Силите на императора са били по-малобройни по тази причина поискал помощ от Бога. В легендата се разказва още, че когато слънцето залязвало император Константин видял на небето един сияен кръст с надпис под него - “с това ще победиш“.

Сам Господ се явил в съня на императора, заповядал му да направи знаме, подобно на кръста. Да начертае кръстни знаци върху щитовете и шлемовете на своите войници. Така успял да победи войските на тиранина и влязъл тържествено в Рим.

Намирането на кръста на Голготата става няколко години по-късно, когато царица Елена, майката на Константин, отива, за да посети светите места в Палестина. През 326 г. тя открила кръста и на същото място наредила да се построи Божий храм. Това е предходната история на самия празник.

Практиките

На Кръстовден кръстът се изнася в центъра на храма, за да му се поклонят всички вярващи. Прави се водосвет. Свещениците ръсят с кръст по домовете за благословение на миряните. Ръси се със светена вода къщата и трапезата, която се подготвя.

Когато отива да поръси тези места, свещеникът трябва да положи кръста от храма върху една нова покривка, а стопаните задължително е трябвало да го дарят с дарове от новата реколта – жито, зеленчуци и различни варива.