Цените галопират, хлябът гони 2 лева
Секция: ИКОНОМИКА
14 Септември 2021 08:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цените галопират, хлябът гони 2 лева

Повече плащаме за пилешко и колбаси

/КРОСС/ Цените на храните се вдигат драстично, като поскъпването, започнало през август, ще продължи и през есента. Това показва проучване на Институт за социални и синдикални изследвания, направено в периода 26 август- 1 септември. Според експертите цената на хляба ще стигне до 2 лева за килограм. Производители от различни райони вече вдигнаха цените с 10-15 стотинки, а други обявиха, че предстои да го направят. Така в магазините хляб от 700 грама вече струва между 1,40 и 1,70 лв.

Според данните на института за година хляб "Добруджа" е поскъпнал с 4,2%, а цената на пшеничното брашно се е повишила със 7,3%. Средната цена на килограм хляб "Добруджа" достига 1,72 лв., при 1,65 лв. преди година. Независимо от очакваното възстановяване на производството на пшеница през 2021 г., изкупните цени на зърното у нас остават сравнително високи.

Основната причина за поскъпването на храните у нас е ръста на цените на горивата, природния газ и електрическата енергия, най-вече на тази за фирмите. Припомняме, че в края на юли бизнесът предупреди, че цената на тока на енергийната борса у нас е най-високата в Европа. В същото време цената на природния газ се вдига пореден месец.

Драстично поскъпване се наблюдава и при други основни храни като слънчогледовото олио например, чиято цена за една година се е вдигнала с 43%. Проверка на "Труд" по магазините показа, че бутилката от литър вече гони 4 лева. По-ускореното покачване на олиото започна още през месец март, заради по-слабата реколта и влиянието на международните борси. Сега средната цена на олиото у нас е 3,86 лв. за литър, при 2,70 лв. за литър през септември 2020 г. Най-скъпо плащат в Бургас и Ямбол, където в магазините то се продава по 4,45 лв. и 4,25 лв. за литър.

Сериозно увеличение има и при цените на зеленчуците. При краставиците цената се е повишила с близо 36 на сто спрямо миналата година, на доматите и зелето - със 18%, на червените чушки - с 23,7%, на морковите - със 17 на сто, картофи - 6% и дори на фасула - със 7,4 на сто.

Средната цена на доматите сега е 2,65 лв. за кг, при 2,25 лв. преди година. Във някои градове обаче килограмът се продава двойно - във Варна, където средната цена на доматите достига 4,03 лв. за кг.

Повече плащаме и за плодове, като прасковите например в търговската мрежа се предлагат с 24,1% по-скъпо в сравнение със септември 2020 г., а ябълките - с 11%. От месните продукти значително нарастване се наблюдава при цената на пилето - със 7,5% и на сухите колбаси - с 4%.