Корнелия Нинова: И в двата парламента задкулисието продължи да управлява и не се посегна на модела
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Септември 2021 08:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Корнелия Нинова: И в двата парламента задкулисието продължи да управлява и не се посегна на модела

Да не се правят опити да се откъсва от БСП, партията ще реагира адекватно

/КРОСС/"Има три големи проблема . Първо, задкулисието продължи да управлява и в тези два парламента - това, срещу което всички се обявявахме. Второто е, че и двата парламента не посегнаха на модела. И третият голям проблем е, че това, което се правеше в парламента се различаваше от живия живот в България." Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в предаването "Лице в лице" по бТВ.

"Задкулисието го усетихме най-силно при третия мандат. От една страна беше мандатоносителят "БСП за България" и нашето предложение - елате публично, пред камерите, сядаме и си казваме всичко. От другата страна, това го разбрахме по-късно, е бил другият модел - ходене по офиси, опити да се разцепват групи, някакво шушу-мушу по ъглите. Ето ги двата контрапункта. Може би и затова се отличихме в тези преговори - стояхме настрана  от това задкулисие, нямахме обвързаности и никой не ни дърпаше конците", добави тя.

"Два парламента не пипнахме модела", заяви Нинова и даде конкретен пример със здравеопазването: "Всички казват, че е сгрешен, изтичат пари и трябва да се промени. За това време не се промени нито един закон, който да го промени. Например общинските и държавните болници да се ползват с подкрепа, да има защитени болници в отдалечените места, да не са търговски дружества. Нито сантиметър. През юли продадоха общинската болница в Раднево за 200 хиляди лева на приближен на ГЕРБ. И започна процедура по откриване на нова частна болница в Казичене край София. Ето конкретен житейски пример как моделът не се промени."

По думите на Нинова парламентът е имал възможност да направи мнозинство, което да започне реална съдебна реформа, каквато  хората на улицата са искали - оставката на Гешев. 

"Партиите на протеста го докараха дотам сега да се борим за един глас да има мнозинство да се смени охраната на Гешев, вместо да се смени главният прокурор. Два месеца този парламент не намери време да гледа Закона за съдебната власт, едва сега се сетиха", коментира лидерът на БСП.

"За мен проблемът на проблемите днес са цените на газ, вода, ток, парно, хляб, олио. Днес цената на газа в Европа на борсата стигна 740 долара за хиляда кубически метра. Това е катастрофа за българската икономика и за българските домакинства в следващите месеци. Статистиката от днес за цените - олиото за една година е поскъпнало с 46%, хлябът стига 2 лв. За една година минималната заплата е нараснала с 6,6%, а средното увеличение на цените на най-важните стоки е над 10%. 502 212 души ще имат по-малка покупателна способност заради ръста на цените. Средната заплата е с 14% увеличена, но едва 30% от работещите вземат средна заплата в България. Защо ги давам тези примери - защото идва ужасен удар за  доходи, бедност, инфлация, тежки зимни месеци", каза още тя.

Корнелия Нинова припомни, че почти всички изслушвания в парламента са били по искане на партиите на протеста, а законопроектите на БСП с месеци са стояли непогледнати. 

"Актуализацията на бюджета нямаше да стане,  ако не беше БСП", категорична бе Нинова.

Тя обясни: "Ние поискахме за пръв път актуализация на бюджета на 12 април. И тогава всички ни скочиха, че нямало нужда от актуализация. Дойде септември, третият мандат. Видяхме, че не можем да направим правителство и казахме: дайте да се разберем вече по актуализацията на бюджета. Партиите на протеста високомерно отхвърлиха това предложение. Кога се задвижи актуализацията на бюджета - в момента, в който от парламентарната трибуна казах: "Днес сме 3 септември, връщаме мандата на 7 септември. Имате 4 дни - извънредни заседания, денонощни, иначе вие носите отговорност, че оставяме хората без пари зимата." И тогава всичко се забърза и стана. Приеха се добри неща - ще има повече пари за пенсионерите, за майките с малки деца, за туристическия бранш, за бизнеса, за МВР. Но това е глътка въздух, разхлабване на примката за малко. Тази примка в следващите месеци ще се затегне."

Нинова даде пример с Гърция, където премиера Мицотакис е предприел мерки за регулиране на цените заради инфлацията. "А какво каза премиерът Янев на едно от изслушванията като го питахме за цената на тока: "Не мога да направя нищо, променете Закона за енергетиката." И вместо да променим Закона за енергетиката, три пъти изслушвахме КЕВР. И какво от това?"

"Ако искаме в следващия парламент да има държавници и отговорни хора, трябва с тези три проблеми да започнем - демонтаж наистина на стария модел на управление, разрешаване на някакви реални въпроси от живота и задкулисието да спре да се меси в работа на парламента", смята Корнелия Нинова.

Тя призова участниците в следващата кампания да имат отговорността да последват примера на БСП и да разпишат програма за първите 100 дни управление, за да не бъде загубено ценно време в следващия парламент в безплодни разговори кой в чии офиси е бил. 

"Всеки е свободен да прави политически проекти. Но заради честността в политиката и заради равнопоставеността, това да не се прави с държавния ресурс. Това първо. И второ, да не се прави на гърба на други партии. Искаш да направиш нещо, добре. Бъде смел, направи партии и излез да се състезаваш - който победи, той е по-добрият", призова Нинова. 

"Имаме информация от наши структури, че ходят различни хора и опитват да уговарят за новия проект. Включително и днес имах среща с наши структури от Благоевградска област, които дойдоха разтревожени от този факт", каза тя в отговор на въпрос дали се правят опити да се откъсне от БСП в полза на новия проект на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев.  

"Които и да са тези хора, да не се опитват. Нашата партия има особена памет за такива неща и ще реагира адекватно", предупреди председателят на БСП.

"Националният съвет на БСП изрази подкрепа за президентската двойка Румен Радев - Илияна Йотова, но тепърва започват нашите стъпки за тази подкрепа. Имаме си устав и процедури. Следват номинации от основни партийни организации, общински и областни конференции и накрая Националния съвет ще номинира успоредно за депутати и за президентска двойка. Нашите структури харесват Румен Радев и Илияна Йотова и мисля, че няма да е проблем да ги номинират.Ние ще уважим това тяхно право. Ще обсъдим всички направени номинации и Националният съвет ще реши", обясни процедурата в БСП по номинация на президент Корнелия Нинова.