Ден на траур в Айтос след зверската катастрофа, погубила две деца и баща им
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Септември 2021 14:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Ден на траур в Айтос след зверската катастрофа, погубила две деца и баща им

Днес Джелил трябваше да е третокласник, а Айфер - най-слънчевото момиченце в детската градина

/КРОСС/ Община Айтос обяви 14-ти септември за ден на траур в памет на двете дечица и баща им, които загинаха при зверска катастрофа край града. Тир със зърно помля колата, в която се е возило семейството. Оцеляла е само майката Фатме. Загинали са двете деца и баща им. Ранен тежко е и пешеходец, който спокойно се е движил по тротоара.

Зад волана на товарния автомобил със зърно е бил 33-годишния бургазлия Валентин Вълчанов. Той е оцелял, в момента е настанен в реанимацията на държавната болница УМБАЛ-Бургас с политравматизъм, множество фрактури и опасност за живота. Разследва се дали е заспал и това е причината за жестокия сблъсък. Другите версии са спукана гума и претоварване на тира със зърно. Собственик на товара е едноличен търговец от Равда. Взетите проби за алкохол и наркотици от Вълчанов се обработват.
Децата, които са се возили на задната седалка на семейния автомобил са 5-годишната Айфер и 9-годишният Джелил. Баща им Нури (33 г.) е карал джипа "Волво". Момиченцето е изхвърчало на пътя след фаталния удар, момченцето е било затиснато с ламарини, а тялото на бащата било буквално на части след сблъсъка с тира- убиец, разказаха очевидци.

Майката Фатме (32 г.), смазана от скръб, е отказала хоспитализация след катастрофата. Трагедията е неописуема.

Днес Джелил трябвало да прекрачи като третокласник училищния праг на школото "Хаджи Димитър" в Айтос. Айфер пък била най-усмихнатото момиченце в детска градина "Славейче".
Фаталният сблъсък станал на един от възловите пътища в града, откъдето минава целият трафик от Провадия през Руен към Бургас.

Семейството живее в руенското село Речица. Четиримата били на гости на родителите на младата жена- в село Чукарка. Около 21 часа тръгнали обратно към дома си.
При влизане в Айтос от посока Руен, шофьорът на тира не е намалил скоростта, въпреки че имало легнал полицай на пътя. Пълният с тонове жито товарен автомобил буквално е "подскочил" и се озовал в насрещната лента. Точно в този момент отсреща идвала колата на жертвите. Тирът блъснал странично джипа. Вследствие на удара двете превозни средства се забили първо в мантинелата, изхвърчали в градинката и се ударили в няколко дървета.

След инцидента трафикът бе отклонен през страничните улички на Айтос. Полиция извърши два огледа на мястото на катастрофата. Предницата на Волвото е отсечена, а задната част е разпиляна.

Съвсем близо се намира и градската градина, където винаги има много хора, майки с деца и пенсионери. При катастрофата е пострадал и минаващ наблизо в това време 17 годишен пешеходец. Две жени от Айтос пък като по чудо се спасили - малко преди сблъсъка, минути преди товва, били седнали на пейка в парка, но станали да си ходят. Те разказват, че през 1970 г. на това място пак е станала голяма катастрофа.

"Цялото село Речица скърбим с Фатме. Толкова бяха сплотени, обичаха се, обичаха децата си и бяха щастливи с тях. Не можем да повярваме, че това се е случило, коментираха съседи на Фатме и Нури в Речица. В Айтос бащата на Фатме имал цех за преработка на животински отпадъци. Фатме и Нури активно му помагали в бизнеса. Фирмата изнасяла за Западна Европа.