Европарламентът прие резолюция за признаване на еднополовите бракове
Секция: СВЯТ
14 Септември 2021 14:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Европарламентът прие резолюция за признаване на еднополовите бракове

/КРОСС/ Европейският съюз трябва да премахне всички пречки, с които се сблъскват ЛГБТИК семействата и еднополовите двойки при упражняването на основните им права, казват членовете на Европейския парламент в резолюция относно правата на еднополовите двойки и представителите на общността. Резолюцията е приета с 387 гласа "за", 161 "против" и 123 "въздържал се". Европейският парламент подчертава, че тези граждани следва да могат да упражняват пълноценно правата си, включително правото на свободно движение навсякъде в ЕС.

В резолюцията се посочва, че браковете или регистрираните партньорства, сключени в една държава членка, следва да бъдат признавани във всички тях по еднакъв начин, а съпрузите и партньорите от един и същи пол следва да бъдат третирани по същия начин като разнополовите двойки.

След решението на Съда на Европейския съюз по случая "Coman & Hamilton", в което се установява, че разпоредбите за "съпрузите" в Директивата за свободното движение се прилагат и за еднополовите двойки, Комисията следва да предприеме действия по правоприлагане срещу Румъния, където правителството не е актуализирало националното законодателство, за да отрази това решение, настояват членовете на ЕП.

Резолюцията също така призовава всички страни от ЕС да приемат лицата, посочени в акта за раждане на детето, за негови законни родители. В по-общ план членовете на ЕП искат ЛГБТИК семействата да имат същото право на събиране на семейството като разнополовите двойки и техните семейства. За да се гарантира, че децата няма да останат без гражданство, когато семействата им се местят между държавите членки, евродепутатите настояват, че семействата трябва да бъдат третирани еднакво в целия ЕС.

Накрая, членовете на ЕП отбелязват дискриминацията, на която са подложени ЛГБТИК общностите в Полша и Унгария. Парламентът призовава за по-нататъшни действия от страна на ЕС (процедури за установяване на нарушения, съдебни мерки и бюджетни инструменти) срещу тези държави.