КПКОНПИ търси над 174 хил. лв. от бивш шеф на ДФЗ
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Септември 2021 14:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
КПКОНПИ търси над 174 хил. лв. от бивш шеф на ДФЗ

/КРОСС/ На свое редовно заседание, проведено днес, 15.09.2021 г., КПКОНПИ прие решения за внасяне на искови молби за отнемане на незаконно придобито имущество в полза на държавата в окръжни съдилища в страната на стойност 2 219 571,69 лв. В цената са включени и 7 недвижими имота, както и 6 моторни превозни средства.

В Окръжен съд - Варна се внася иск срещу Стоян Стоянов на стойност 1 361 566, 30 лв. В качеството си на лице, заемащо висша публична длъжност - ректор по финанси и материалната база на Икономически университет, гр. Варна, той не е подал в срок годишната си декларация по ЗПКОНПИ. В такива случаи законът предвижда пълна имуществена проверка. Стойността на исковата молба е равна на установеното несъответствие между имущество и доходи.

От Мирослав Николов, бивш изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие", се претендира сумата от 174 492,11 лв. пред Окръжен съд-Ямбол. Той е с обвинение от прокуратурата за умишлена безстопанственост, от която е настъпила щета за Фонда.

В Софийски градски съд се внася искова молба срещу Теодора Симеонова на стойност 430 784,29 лв. Иска се и отнемане в полза на държавата на два недвижими имота и 2 моторни превозни средства. Симеонова е обвинена от прокуратурата за това, че е действала като помагач при изплащане на крупна парична сума по банков път на лице, което не е титуляр по сметка, без правно основание.

Срещу Георги Иванов се внася иск на стойност 131 761,49 лв. в Окръжен съд - Плевен. В исковата молба са включени и 5 недвижими имота и 4 моторни превозни средства. Той е с обвинение от прокуратурата за това, че като представител на държавно предприятие, умишлено е заблудил лице, че ще му посредничи в набавяне на документи за процедура по обществена поръчка, за да може конкретната фирма да получи одобрение при възлагането на поръчката.

В Окръжен съд - Варна се внася иск срещу Румен Славев на стойност 120 967.50 лв. Той е привлечен като обвиняем от прокуратурата за измама, представяйки се за служител на фирма, чийто продукти е следвало да бъдат предварително заплатени. Въпреки извършените парични преводи, продукти не са били доставени и по този начин е причинена вреда за пострадалите в особено големи размери.