Отстраняването на неваксинираните лекари в Гърция води до тежък недостиг на персонал
Секция: СВЯТ
15 Септември 2021 14:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Отстраняването на неваксинираните лекари в Гърция води до тежък недостиг на персонал

/КРОСС/ Отстраняването от работа на неваксинираните лекари и други здравни работници от 1 септември, което трябваше да бъде стимул за ваксинация, доведе до тежък недостиг на персонал в системата на общественото здравеопазване в момент, когато Гърция е в поредна тежка вълна на пандемията от Covid-19. Това пише Kathimerini.

Според Министерството на здравеопазването, около 5500 здравни работници и друг персонал в държавните болници са били отстранени, а на още 1000 са казали, че не могат да работят в центровете за първично здравеопазване.

Проблемите са по-сериозни на места с малко персонал, например на няколко острова, според Профсъюза на служителите на държавните болници. На остров Наксос и двамата хирурзи, един от двамата микробиолози, двама от пет лабораторни техници, две от седем чистачки и пет от 30 медицински сестри, са отстранени. На по-малкия остров Аморгос четирима от осем служители няма да работят.

„Със сигурност има някои дисфункции - искам да бъда директен, но те са управляеми. Считаме, че с времето и персоналът, който се ваксинира, ще възобнови задълженията си и също така с активирането на тримесечни договори с доставчици на здравни услуги от частния сектор, дори тези дисфункции ще бъдат премахнати", каза новоназначеният министър на здравеопазването Танос Плеврис по повод създалата се ситуация.

Проблемът със здравните работници обаче, води към по-генералния въпрос, свързан с нежеланието на хората да се ваксинират. Въпреки всякакви примамки, стимули и непрекъснати съобщения, само 56% от населението е напълно ваксинирано. Това пада до 49% за хората на възраст 18-24 години, които все повече се разболяват от „делта" варианта на коронавирус.

Опасенията са, че училищата, които отвориха врати в понеделник, ще станат нови бази за разпространението на болестта, по-малко от един на всеки 12 до 17-годишни са ваксинирани.