Служебният кабинет представи отчет за дейността си
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Септември 2021 16:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Служебният кабинет представи отчет за дейността си

/КРОСС/ Министър-председателят Стефан Янев и членовете на Министерския съвет представят отчет за дейността на служебното правителство. То изпълнява функциите си малко повече от 4 месеца.

Постарахме се да работим съобразно принципите, които декларирахме в началото на нашата работа, а именно - прозрачност отчетност и професионализъм. Това заяви служебният премиер Стефан Янев.

По думите му тези принципи са спазени от служебното правителство спазвахме и резултатите са видими за всички български граждани.

"Правителството работи в една безпрецедентна политическа обстановка. 45-ото и 46-ото НС не успяха да излъчат правителство, което означава, че ще има нов служебен кабинет", заяви Янев.

Той обясни, че задачите, които предстоят за страната ще бъдат изпълнявани по подобен дух и
подобен начин.

"Правителството демонстрира прозрачност и отчетност, показа недъзите на съществуващи практики по отношение изразходване на обществени средства, показа как може да става прозрачно и отчетно и да се подобри ефективността на изразходване на обществените средства", допълни още Стефан Янев.

Според Янев някои постиженията на служебния кабинет са споразумението им с 46-ото НС за актуализациите на Държавния бюджет, бюджета на Здравната каса и този на Държавното обществено осигуряване.

Той допълни, че служебният кабинет е продължил работата по Плана за възстановяване и устойчивост с акцент подобряване на неговите параметри и характеристики и с мисълта как да защитят интересите на българския бизнес и бранш.

"С Плана имаме още работа, но се надяваме в скоро време да бъде изпратен и до края на годината първите пари да са налични", обяви Янев.

Според служебния министър, временният кабинет се е опитал да направи структуриран подход за работата на администрацията на Министерски съвет. Янев отбеляза още промените в Закона за защита на националната сигурност, който ще внесат в следващия парламент.

Министърът на социалната политика и труда Гълъб Донев припомни работата на служебния кабинет в социалния сектор. Той посочи приетия пакет от мерки, осигуряващ по-висок доход от пенсии. както и преизчисляването на пенсиите с 1,35 коефициент, което ще започне от декември.

"Това ще гарантира, че всички пенсии ще получат увеличение. Минималната ще стане 370 лв. Това преизчисление е трайно, защото през бюджета са приети промени в КСО, така че опасенията, че е временно и за 6 дни, не е така", каза Донев.

Донев каза, че страната е достигнала рекордно ниски нива на безработица от 4,28%, както и Новата стратегия по заетостта, която беше приета от кабинета. Той отбеляза, че мярката 60/40, с която ще бъдат подпомогнати българските работодатели и служители ще продължи до края на годината.

Според вътрешния министър Бойко Рашков служебният кабинет е създал условия за честни избори на 11 юли.

"Беше създадена много добра организация, което позволи в голяма степен да елиминираме криминалния вот, който съпътстваше десетилетия наред изборите, които се провеждаха в нашата страна", каза Рашков.

По думите му Министерството на вътрешните работи е планирало необходимите полицейски операции, така че да се постигне целта за честни избори.

Рашков коментира и записите с полицейско насилие, случило се на антиправителствените протести през 2020 г.

"По тази линия положихме усилия да извършим допълнителни проверки за провинилите се служители и те не са само 4, а много повече. За резултата от тези проверки сме информирали широката общественост, включително за насилието, което беше упражнено и върху български журналисти", обясни Бойко Рашков.

Според Рашков дейността на МВР е оказала добро действие на българските граждани и сигналите от този период са отбелязали активност. Той посочи, че 1147 сигнала са получени за нарушения на изборния процес - 56% в сравнение с април 2021 г.. а в 777 сигнала те се отнасят за купуване на гласове, което е увеличение с два пъти спрямо април.

Утре държавният глава Румен Радев ще назначи нов служебен кабинет, който да подготви и проведе вторите за тази година предсрочни избори за парламент, както и вота за президент и вицепрезидент, насрочени за една и съща дата - 14 ноември.

По-рано днес президентът потвърди, че вече е готов със състава на правителство. Стефан Янев заяви, че очаква да бъде премиер и в следващия служебен кабинет.