Нов проект за геоинженеринг има за цел да охлади Земята
Секция: Наука
15 Септември 2021 16:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нов проект за геоинженеринг има за цел да охлади Земята

/КРОСС/ Учени искат да спасят Земята от глобалното затопляне, като я охладят чрез геоинженеринг. Идеята им е да създадат по-бели облаци, които да намалят слънчевата светлина, идваща към повърхността на планетата.Проектът се фокусира върху теоретичен геоинженерингов метод, известен като "изсветляване на морски облаци". Обяснението е, че по-ярките бели облаци отразяват повече слънчева светлина далеч от планетата. На теория, според изследователите, този метод би могъл значително да охлади Земята.

Около тази идея се обединяват изследователи от Вашингтонския университет, Изследователския център в Пало Алто и Тихоокеанската северозападна национална библиотека. Те са поставили началото на инициатива, която наричат ​​Проект за изсветляване на морските облаци.

Макар теорията на тези учени да не е лишена от логика, техният проект изглежда доста амбициозен и труден за изпълнение. Освен това потенциалните рискове от изсветляването на облаците не са известни, така че проектът би могъл да срещне сериозна съпротива от страна на другите учени и обществото.