Опозиционери в Русия обвиниха Google и Apple в превиване на врат пред цензурата
Секция: Русия
17 Септември 2021 13:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Опозиционери в Русия обвиниха Google и Apple в превиване на врат пред цензурата

/КРОСС/ Опозиционни активисти в Русия обвиниха Google и Apple, че са се поддали на натиска на Кремъл, след като премахнаха антиправителствено приложение за тактическо гласуване от магазините си в първия ден на изборите за Държавната дума, съобщава "Ройтерс".

Приложението, създадено от сподвижници на хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални, дава на хората подробни препоръки за кого да гласуват в опит да бъдат осуетени избирателните шансове на управляващата партия "Единна Русия", която подкрепя президента Владимир Путин.

Членове на горната камара на парламента се срещнаха с представители на Google и Apple в навечерието на изборите, за да им кажат да премахнат приложението или ще се сблъскат със сериозни последици, включително глоби и наказателно преследване.

Джон Съливан, посланикът на САЩ в Русия, също беше повикан в руското външно министерство преди гласуването, за да чуе оплаквания, че поведението на компаниите се изразява в намеса на САЩ във вътрешните работи на Русия.

Съд забрани политическото движение на Навални като екстремистко през юни, подкрепи жалби от прокурора на Москва, че неговите активисти се опитват да дестабилизират Русия, решение, осъдено от Запада по това време като удар срещу свободата.

Леонид Волков, сподвижник на Навални, обвини Google и Apple, че се поддават на това, което той описва като Кремълска кампания за изнудване.

"Този ​​срамен ден ще живее дълго в паметта", каза Волков в услугата за съобщения Telegram.

Иван Жданов, друг съюзник на Навални, нарече действията на компаниите грешка и "срамна проява на политическа цензура".

Apple и Google не отговориха веднага на исканията за коментар.

Андрей Климов, старши сенатор от управляващата партия, заяви, че е доволен от поведението на американските технологични гиганти.

"Ние гледаме на действията на Google и Apple като стъпки в правилната посока", цитира РИА неговите думи.

Ройтерс независимо потвърди, че приложението не е налично в AppStore и Google Play на Apple за руски потребители. Изтеглените преди това версии на приложението също не работеха.

Този ход не е нокаутиращ за тактическата кампания за гласуване на лагера Навални. Съюзниците му публикуваха подробни списъци онлайн преди два дни как искат хората да гласуват.

Някои активисти също използват виртуални частни мрежи, за да избегнат подобни ограничения и все още успяха да изтеглят и използват приложението.

Държавният регулаторен орган за комуникации Роскомнадзор поиска Apple и Google да премахнат приложението, заплашвайки с глоби за неспазване.

Държавните съдебни изпълнители дойдоха в офис блок, за да се изправят срещу местния персонал на Google късно в понеделник.