Светейшият Патриарх Кирил: Първенството и съборността в Православието
Секция: Православие
18 Септември 2021 11:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Светейшият Патриарх Кирил: Първенството и съборността в Православието

/КРОСС/ На 16 септември 2021 г. в Сергиевата зала на катедралния съборен Храм «Христос Спасител» в Москва започна работа конференцията «Световното Православие: първенството и съборността в светлината на православното вероучение».

Светейшия Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил откри конференция и подчерта: «Положението на нещата в семейството на Поместните Православни Църкви предизвиква голямо безпокойство.

Ситуацията, създала се в православния свят, може да се оцени като кризисна. За криза ясно свидетелстват сериозните разногласия сред православните по това как да разбираме устройството на Вселенското Православие, какво означават за нас понятията първенство и съборност, как съотнасяме каноничния ред в Църквата с деянията в областта на църковното управление».

Светейшият Владика посочи, че в тази криза се забелязва влиянието на определени политически сили: «Не може да се отрече, че в света има сили, които биха искали да разрушат основите на православния живот, да посеят разделение и вражда между народите и Църквите.

И съвършено очевидна е тенденцията да се създаде преграда и дори изобщо да се откъсне гръцкото Православие, средиземноморското Православие от славянското Православие и преди всичко от Руската Православна Църква. Тоест да се възпроизведе моделът на разкола от 1054 г. и с това да се отслаби Православната Църква, която днес, няма да се уплаша да го кажа, е една от малкото християнски конфесии, осъществяващи и способни да осъществяват пророческо служение, оценявайки всичко, което се върши днес с човешката цивилизация».

Той също така отбеляза, че като Предстоятел на Руската Православна Църква, който е длъжен да се грижи за запазването и укрепването на отношенията с всички Поместни Православни Църкви, «не може да не изпитва лична болка от случващото се в нашите взаимоотношения с Константинополската Патриаршия и с Църквите, въвлечени от Константинопол в признаване на т. нар. «автокефална Украинска църква», което в действителност не е не нищо друго освен легитимиране на църковния разкол».

«Ние виждаме, че еклисиологичните тенденции, които бяха отбелязвани по-рано и предизвикваха опасение, днес получиха по-нататъшно развитие и вече нанесоха значителна вреда на взаимоотношенията между Поместните Православни Църкви», констатира Патриархът. Той посочи, че особено опасно и тежко нарушение на каноничния ред бе нахлуването на Константинополската Патриаршия в Украйна - на територията на друга Поместна Православна Църква: «Това нахлуване може реално да има пагубни последици, които могат да разрушат отношенията между Поместните Църкви». «Стигна се дотам да наричат Константинополския Патриарх не пръв сред равни, а «пръв без равни». Тази нова еклисиология няма никакви основания нито в светите канони, нито в църковното Предание като цяло».

Негово Светейшество формулира основните задачи на започналата конференция. Сред тях е анализът на причини за сегашната криза. «Онова разбиране на първенството и съборността, което днес се изказва от Константинопол, трябва да се съотнесе с изконното разбиране, закрепено в учението на Църквата. Това е най-важното: ние можем да докажем погрешността на позицията на Константинопол само като съпоставим тази актуална позиция с онова, което винаги е съществувало в Православната Църква като роля и значение на първия», - убеден е Светейшият Патриарх.