По маските ще ги познаете
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Септември 2021 14:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
По маските ще ги познаете

/КРОСС/ Как да сте сигурни, че човекът, който звъни на вратата Ви, е преброител?

Първо - преброителят задължително трябва да се представи и покаже своята служебна карта, на която има негова снимка, трите имена и идентификационен номер, даден от НСИ.

Второ - преброителят трябва да Ви уведоми ясно за целта на преброяването и да Ви представи преброителна карта, на гърба на която има писмо от председателя на НСИ, в което са описани целите на преброяването.
Трето - Ако изпитвате съмнение относно легитимността на преброителя, можете да позвъните на *2021, където да продиктувате имената и служебния номер на преброителя. Операторите ще извършат проверка и ще потвърдят дали преброителят във Вашия участък се казва така. Четвърто - Всеки преброител има синя маска, на която е изписано „Преброяване 2021".

Всички преброители са преминали предварителна проверка за чисто съдебно минало, навършили са 18 години и имат минимум средно образование. От вчера те започнаха обхода на разпределените им участъци в цялата страна. Преброителите ще преброяват само хората, които не са се преброили вече електронно или не желаят да го направят онлайн сами.

Към 6 часа тази сутрин през електронната система на преброяването са се преброили 1 471 382 души, които живеят в 646 077 домакинства. Най-много хора са се преброили електронно в София (столица), където и населението е най-многобройно. За второто място по брой преброени се борят Пловдив и Варна, следвани от Бургас, Стара Загора и Русе. Ако се сравни обаче делът на хората, които са се преброили спрямо населението на областта, на първо място остава област София (столица), следвана от Варна. На трето място с почти равни дялове са Габрово и Русе.

Напомняме, че чрез електронната система можете да се преброите само от български IP адрес. Ако по някаква причина в момента сте в чужбина, помолете близките си в България да ви преброят.