Проф. Витанов: При 40 000 ваксинации на ден епидемията в България приключва
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Септември 2021 09:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Проф. Витанов: При 40 000 ваксинации на ден епидемията в България приключва

/КРОСС/ Математикът проф. Николай Витанов изчисли, че при 40 000 ваксинации на ден, можем да очакваме приключване на епидемията в България. Самият математик е ваксиниран с две дози. Но смята, че хората сами трябва да вземат това решение.

Той заяви пред БНР, че от миналата година досега са изчислявали количеството на хората - безсимптомни носители на вируса, чрез числото 4, по което трябва да се умножава броят на регистрираните случаи.

"Сега обаче хората без симпотми не се регистрират. Те са 30 на сто по-малко от реалният брой. Така че, сега се взема предвид числото на регистрираните, / които са 2/3 от реалните случаи /, умножавате го по 4, за да получите представа колко човека се срещат с вируса реално за деня. Ако в петък са били 1800 души регистрирани / това са 2/3 / и плюс 900 стават 2700 души, умножаваме по 4 и така получаваме 10 хиляди души, които реално в петък са се срещнали с коронавируса", разясни проф. Николай Витанов.
По думите на математика общият брой на вирусоносителите е още по-голям. Този брой се променя, обаче и към тези хора, които вече са преболедували и загубили имунитет, трябва да добавим и имунизираните: "Така става ясно, че около 2 милиона и 200 хиляди души у нас имат защита срещу COVID-19 в момента - това е т.нар. щит срещу вируса. Което е крайно недостатъчно. А това число и ще намалява, далеч сме от груповия имунитет, още повече, че ваксинацията не е достатъчно интензивна...", смята още проф. Витанов.

Проф. Витанов заяви, че след като обявил кастинг във фейсбук кой от хейтърите ще го замества след октомври, за да не плаши хората със стряскаща статистика, нито един канидидат не се явил: "Заплашват ме заради моите изчисления. Аз възприемам това като нормално. Направих статистика колко човека не подкрепят мерките от март 2020 досега - това са 24,3 на сто - горе-долу 1/4. Според мен вторичният пик на четвъртата вълна ще е през началото октомври и затова има реални причини. Притеснявам се как ще се лекуват хората тогава в къщи, за да не се натоварва здравната система..."