100 г. от смъртта на Иван Вазов
Секция: КУЛТУРА
22 Септември 2021 08:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
100 г. от смъртта на Иван Вазов

/КРОСС/ 100 години от смъртта на патриарха на българската литература Иван Вазов се навършват днес. В Народния театър ще бъде връчена втората годишна награда за духовен принос на името на писателя, а преди обяд ще има поклонение на гроба на Вазов в градинката зад църквата „Св. София". В присъствието на родственици на писателя, представители на държавни, научни и културни институции в страната ще има рецитал на стихотворения, които ще изпълни актьорът Георги Златарев.

След поредица от инициативи, свързани с годишнината от смъртта на Вазов, тази вечер от 20 часа ще бъде официалното връчване на годишната награда на името на писателя, учредена от Народния театър и фондация „Основа-та". Водещ на церемонията ще е актьорът Дарин Ангелов.

След това зрителите ще видят откъс от премиерния спектакъл на режисьора Диана Добрева „Народът на Вазов" от Александър Секулов с участието на Владимир Пенев, Валентин Ганев, Валери Йорданов, Жорета Николова, Биляна Петринска, Параскева Джукелова.

В ролята на Вазов влиза Юлиан Вергов.

Самият спектакъл ще има премиера на 7 и 8 октомври на Голямата сцена. А тази вечер в рамките на церемонията по връчването на годишната награда ще има и концерт със специално участие на Симфоничния оркестър на Държавна опера-Пловдив с диригент Максим Ешкенази и солист Светлин Русев - цигулка.

Още за церемонията в Народния театър тази вечер и за отбелязването на 100 години от смъртта на писателя - очаквайте в „Преди всички" след 9:30 часа, когато гост ще бъде директорът на театъра Мариус Донкин.