ВСС обсъжда правилата за избор на председател на Върховния касационен съд
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Септември 2021 08:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ВСС обсъжда правилата за избор на председател на Върховния касационен съд

/КРОСС/ Висшият съдебен съвет ще обсъди правила за избор на председател на Върховния касационен съд. По тях ще бъде избран магистратът, който на 10 февруари 2022 г. ще смени настоящия съдия номер едно Лозан Панов.

Освен правила съдебните кадровици трябва да приемат и хронограма за провеждане на избор на председател на Върховния касационен съд.

На заседанието си във вторник Съдийската колегия реши да предложи на Пленума на Висшия съдебен съвет процедурата да бъде открита на 30 септември, а изборът да бъде на 14 януари догодина.

Номинации ще се правят на 7, 14, 21 и 28 октомври.

Право да номинират имат трима членове на Съдийската колегия, Пленумът на Върховния касационен съд и министърът на правосъдието.

Янаки Стоилов, който стана първият правосъден министър, който - макар и без резултат, активира процедура за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, не изключи в сряда да се възползва от правото да внесе име за Съдия номер едно. Но с уговорката, че не би го направил самоцелно и след внимателна преценка, за да не попадне в капана впоследствие да бъде упрекван, че изпълнителната власт иска да овладее ръководството на висшата съдебна инстанция:

„Има кандидатура или кандидатури, които се ползват с широка професионална и обществена подкрепа, но те не са измежду тези, които би обсъждал ВСС, аз мога да се ангажирам, не се освобождавам съвсем от възможността да се повлияе положително на крайното решение".