Медици отказват да работят в COVID зоните
Секция: Здраве
23 Септември 2021 10:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Медици отказват да работят в COVID зоните

Пациентите са лишени от обещаните медикаменти

Стигна се до критична ситуация

/КРОСС/ В цяла Благоевградска област няма откритa нито една COVID зона, през която да преминават болните, а заради това хората са лишени и от безплатни лекарства за лечение. Масовото оправдание на управителите на МЦ или ДКЦ-тата e липса на медицински персонал. Освен това срещали и масов отказ на лекарите, които работят в момента, да дават дежурства в евентуално ситуираните зони.

22 Медицински центъра или ДКЦ-та има в Благоевградска област и нито една до момента не желае да открие такъв център. Заради това пациентите са лишени от изписване на безплатни лекарства. Според медиците би трябвало джипитата да могат да изписват лекарствата за COVID болни, а не министерството да принуждава центровете да правят подобни зони.

Критичната ситуация бе докладвана на заседание на Областния кризисен щаб от шефа на Здравната каса в Благоевград. Според д-р Иво Димитров до седмица касата очаквала поне в 2-3 града да се разкрият COVID зони, но докато не стане всичко е под въпрос.

Както "Труд" писа, за да бъде сключен анекс за разкриване на COVID зона, лечебното заведение трябва да отговаря на определени изисквания: да има оборудван кабинет за преглед, лекар специалист и медицинска сестра, които са със сключен договор със Здравната каса и ще работят не по-малко от 8 часа на ден в зоната.

Другото важно условие е ДКЦ или МЦ да разполагат с рентген и лаборатория, а ако нямат собствени, да декларират, че в населеното място има такива.

"150 COVID зони не са достатъчни и усложняват положението на хора от малки населени места, на които им се налага да пътуват многократно до зоните. Тук се заложи много гръмко на безплатното лечение", коментира ситуацията пред "Труд" д-р Любомир Киров, председател на управителния съвет на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Колегата му доктор Гергана Николова допълни, че се удвоява разхождането на болни по улиците между COVID зона и кабинета на личния лекар, а най-често пациентите се обръщат към своите джипита