Главният гост-диригент на Софийската филхармония Саша Гьотцел с първи концерт за сезона
Секция: КУЛТУРА
24 Септември 2021 10:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Главният гост-диригент на Софийската филхармония Саша Гьотцел с първи концерт за сезона

Виенчанинът Саша Гьотцел се завръща на пулта на Софийската филхармония във вечер, посветена на Рихард Щраус. На 30 септември в зала „България" публиката ще има удоволствието да се наслади на две знакови творби на немския гений: симфоничната поема „Дон Жуан" и сюитата „Кавалерът на Розата". На сцената, заедно с него излиза и солистът на Берлинската филхармония Кнут Вебер. Първата виола на националния оркестър Милена Златарова ще добави своя професионализъм за пълно потапяне в пиршеството на мелодиите.

Като художествен ръководител и главен диригент на Филхармоничния оркестър „Борусан" в Истанбул, Саша Гьотцел си сътрудничи със забележителни солисти и в програмите на водещите международни фестивали в Залцбург, „Би-би-си Промс", Истанбулския фстивал. С Оркестър „Борусан" Гьотцел работи със солистите Даниил Трифонов, Юджа Уанг, Рудолф Бухбиндер, Максим Венгеров, Аркадий Володос, Юлиан Рахлин, Дениъл Хоуп, Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Анна Нетребко, Рене Флеминг, Брин Терфел, Пьотър Бечала.
В биографията на Гьотцел са вписани участията му като диригент на Филхармоничния оркестър на Канагава, Симфоничния оркестър на Бретан, Австрийско-корейския филхармоничен оркестър, като гост-диригент на Симфоничсия оркестър NHK, Мюнхенския симфоничен оркестър, Дрезденския филхармоничен оркестър, Националния оркестър на Франция, Израелския филхармоничен оркестър, Лондонския филхармоничен оркестър, симфоничните оркестри на Люксембург, Страсбург, София и Ванкувър, Парижки камерен оркестър.
Активно участва и като оперен диригент на постановки в Мариинския театър, Виенската народна опера, операта в Анже и Нант, в Монпелие, Рен, Националната опера на Нанси, в токийската зала Бунка Кайкан. След спектакъла на „Сватбата на Фигаро" във Виенската държавна опера е поканен за допълнителни спектакли в театъра.
Има издадени компактдискове във фирмите „Дойче грамофон" и „Оникс" със Симфоничния оркестър на Истанбул и с творби от Респиги, Хиндемит и Шмит (2010), с Цигулковия концерт на Хачатурян (2018) и „Музика във времената на машините" (2012) и др.
Саша Гьотцел е главен гост-диригент на Софийската филхармония.

***

Роденият в Австрия челист Кнут Вебер започва професионалната си кариера на 23-годишна възраст, когато става член на Берлинската филхармония. Той е съосновател на Камерния оркестър на Малер с подкрепата на Клаудио Абадо. Кнут обикаля цял свят с „12 челисти на Берлинската филхармония "и„ Пиано квартет на Берлинската филхармония". Той е предпочитан солист на симфоничните оркестри на Далас, RTV Словения, Президентските симфонични оркестри на Анкара и Истанбул, Kammerorchester Wien-Берлин, младежки оркестри в Германия, Швейцария и Австрия. През 2015 г. Кнут Вебер е назначен в борда на оркестъра на Б.ерлинскаъа филхармония. Той е съосновател на „Bronislaw-Huberman-Forum" и член на Художествен консултативен съвет на IKSV в Истанбул от 2018 г.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България" и в Ивентим.