Асен Василев: Трябва да се спрат всички течове
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Септември 2021 09:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Асен Василев: Трябва да се спрат всички течове

В предаването „Още от деня" по БНТ Асен Василев, каза че са много изненадани от изключително голямата подкрепа на хората. „Много ни е приятно да говорим с хората, да получим окуражителни думи, за да продължим да правим това, което правихме в последните месеци".

Очакваме до 10-тина дни да направим и представим предизборната програма, каза Василев. „Основните точки са ясни - първо, да не се пипат данъците, но да се събират. Второ, да се спрат всички течове. И двете неща биха дали достатъчно ресурс да започнем да оправяме системите на образованието и здравеопазването. В образованието напълно постижимо е да успеем да направим такова образование, от което нямаме нужда от частни уроци. Относно здравеопазването имаме ресурса да си лекуваме българите в България, а не да ги пращаме в чужбина. Другото, което е важно - в тази система има много изкривени и натрупани неравенства. Директорите на много от болниците взимат огромни заплати, а голяма част от медиците в болниците взимат минимални заплати. Тази система трябва да си върнем обратно".

Най-вероятно ще водим листи и в София, но това предстои да бъде решено, отговори Василев на въпрос на водещата защо той ще води листата в Хасково, а Петков - в Пловдив.

Няма как правителството да субсидира цената на ел. енергията, има предвидени буфери за социална помощ, има предвидени буфери за бизнеса, свързани с ковид кризата, допълни още Василев. „Абсолютно сериозен енергиен шок. Решенията в енергийния сектор обаче отнемат повече време. Това, което може да се направи в момента, е ние да си получим азерския газ в пълен обем на друга точка в Гърция, което би намалило цената на газа."

Правителството няма как да субсидира в момента сметките за ток, защото това е в противоречие с европейското законодателство, категоричен е Василев. „Трябва да се намали цената, но първо трябва да започнем по-евтин газ от Азербайджан на половин цена, което е възможно. Второ, трябва да си сглобим трите неработещи турбини на ПАВЕЦ „Чаира", за да могат да се ползват. Трето, българските енергийни дружества да сложат дългосрочни 6-месечни договори на пазара, а не да зависим от пазар ден напред. Това е решение, което ще позволи да има по-ниска цена. И когато се сложат тези дългосрочни договори на пазара, трябва да се направят типови договори. Ако всичко това не се случи, тогава ще имаме сериозни проблеми".

Надяваме се да започнат разговори с ДБ следващата седмица и в зависимост от това какво ще се случи, можем да подпишем нещо, според което да действаме в парламента, аз наричам това нещо „принципи на действие", допълни още Василев.

Избирателите трябва да имат абсолютната свобода да подкрепят президента, на когото те вярват, ние вярваме на президента Радев и сме призовали нашите избиратели да гласуват за него, а избирателите на ДБ могат да изберат кандидат, който те издигнат и не виждам как това би могло да повлияе на нашите отношения и разговори, смята Василев.

Ние ще водим разговори с всички, които споделят нашата визия как да се управлява България, заяви Василев. „Ако имаме съгласи по тези принципни позиции и можем да имаме прозрачно управление на България, не виждам защо да не водим разговори с ГЕРБ и ДПС".