„Проектите „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната“ се разполагат като антиподи
Секция: ПОЛИТИКА
25 Септември 2021 13:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Проектите „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната“ се разполагат като антиподи

/КРОСС/ Неумението да се водят политически разговори за съставяне на правителство е основната причина „Има такъв народ" да губя подкрепа. Това каза социологът Боряна Димитрова в предаването „Тази събота" по бТВ в коментар на последните социологически проучвания за електоралната подкрепа.

„Проектите „Има такъв народ" и „Продължаваме промяната" се разполагат като антиподи - от личната комуникационна стилистика до същността на партиите. Слави Трифонов се вписва в класическия популизъм, който се опира на антиелитите, антисистемата и залага на национализма. Кирил Петков използва прозореца на възможностите. Има различни социални слоеве, на които двата проекта се опират", обясни Димитрова.

Според нея сега битката за първото и второто място на парламентарните избори ще бъде ключова, защото една от двете партии ще формира кабинет.

Политологът Димитър Ганев отбеляза, че ИТН е посочена от 40% от хората като формацията, която носи най-голямата отговорност за провала при съставяне на кабинет.

Според него с появата на „Продължаваме промяната" „Демократична България" губи монопола върху статута на единствена формация, която може да легитимира определена коалиция или форма на управление. „Аз затова съм по-оптимистично настроен, че в следващото Народно събрание ще се състави кабинет", обясни политологът.

Според Ганев от силната кандидат-президентска двойка на партиите ще зависи резултатът и от парламентарните избори.