Северна Корея е склонна да преговаря, ако Сеул покаже уважение
Секция: СВЯТ
25 Септември 2021 22:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Северна Корея е склонна да преговаря, ако Сеул покаже уважение

/КРОСС/ Влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун заяви днес, че страната й ще предприеме стъпки за възстановяване на връзките с Южна Корея и дори може да обсъди евентуална следваща среща между лидерите на двете държави, ако Сеул изостави, по думите й, враждебността и двойните стандарти, предаде Асошиейтед прес.

Изказването на Ким Йо-чен последва подобно изявление, направено от нея вчера, че Северът е склонен да поднови преговорите с Юга при изпълнение на определени условия.

Според анализатори Северна Корея използва желанието на южнокорейския президент Мун Дже-ин за междукорейски контакти, за да окаже натиск на Сеул да убеди правителството на Джо Байдън да смекчи въведените по инициатива на САЩ сурови санкции заради ядрената програма на Пхенян или да спре съвместните военни учения между Южна Корея и САЩ.

Ким Йо-чен призова Южна Корея да изостави "нечестните двойни стандарти, враждебната политика (към Северна Корея), различните предубеждения и враждебни коментари, разрушаващи доверието", ако иска Северът да откликне на призивите на Сеул за подобряване на връзките.