Иновативната E-TECH трансмисия на Renault е направена първо от LEGO
Секция: Автомобили
05 Октомври 2021 15:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иновативната E-TECH трансмисия на Renault е направена първо от LEGO

/КРОСС/ Тази седмица български журналисти имаха възможността да разговаряме с Никола Фремо, експерт Хибридна архитектура в Renault. Интересното в случая е, че Фремо е нагледен пример за инженерен гений. Пред него стои задачата да намери най-подходящата трансмисия за хибридната технология на Renault, която да свързва работа на електромотора и двигателя с вътрешно горене.

С цел да поддържа нещата семпли, компактни и леки, той си представя радикално решение: да лиши автомобила от съединител и дори синхронизатори на скоростната кутия. Има технология, която прави това възможно - многорежимната скоростна кутия, която се използва в моторните спортове.

Тогава идва и вдъхновението, виждайки сина си да играе с LEGO Technic: „Е, не е толкова далеч от това, което бих искал да направя." Така Никола Фремо използва коледните празници, за да направи LEGO модел на иновативната 3-степенна трансмисия. „Имах идеята да направя първо модела, за да ми помогне да разбера как да продължа с инженерния процес. След около 20 часа „работа" под леко учудения поглед на сина ми, се роди моделът", обяснява той.

За целта не е достатъчно да сглобиш отделните елементи в едно. Никола трябва да сглоби различните оси и трансмисионни пръстени, да ги залепи и пробие, за да паснат в шината, да моторизира цялото нещо и т.н. Истинска инженерна работа, която позволява на Никола Фремо да тества „на живо" различните възможни режими на работа между двигателите. Нещо повече, той открива нови, които не е предвидил при предишния си теоретичен анализ. Това засилва убеждението му, че е на прав път с този прототип - безспорно най-евтиният в историята на Renault - който е толкова изненадващ и неочакван, колкото иновативно е техническото решение.

След като завършва модела Никола Фремо трябва да го представи на своите мениджъри Реми Бастиян и Жерар Детурбе, „бащите" на първата гама на Dacia и любители на семплите и икономични решения.

„Renault винаги е била много отворена компания, особено, когато става въпрос за изследователска дейност. Но в деня, когато представих модела на мениджъра на проекта Жерар Детурбе и на директора по проучвания Реми Бастиян, не знаех как щяха да реагират. Те оглеждаха модела, докосваха го и разбираха, че имаме работещ продукт. Никога няма да забравя думите на Жерар Детурбе: „Ако можем да го направим от LEGO, ще работи!"

Но тази зелена светлина не е дадена даром. Никола и неговите колеги трябва да се ангажират да внедрят тази концепция в автомобил в рамките на едва 18 месеца!

Многорежимната скоростна кутия е във фокуса на вниманието. Тази част заменя както верижното зъбно колело, така и синхронизиращия пръстен в една система без съединител. Многорежимната скоростна кутия има много добра ефективност благодарение на намаляването на триещите се една в друга части в кутията. Тази технология се използва в моторните спортове, където липсата ѝ на плавност не е недостатък. От друга страна, в серийните модели е необходимо да се предложи плавна смяна на предавките, за да бъде технологията използваема за обикновените хора. Необходим е хитър начин системата да се направи по-плавна.

Идеята е да се добави втори електрически двигател към разработваната хибридна система E-TECH. Неговата роля е да замени синхронизаторите в традиционната скоростна кутия, за да се улеснят съединителя и съответно смяната на предавките. Работейки заедно със задвижващия електрически двигател, той позволява много прецизно регулиране на скоростта на въртене на скоростната кутия за плавна смяна на предавките.

Никола Фремо актуализира LEGO модела с това решение и започват тестове на изпитателния стенд и на пътя. Това предоставя възможност за наблюдение, че втория електрически двигател, наречен HSG (High-voltage Starter Generator - високоволтов стартер-генератор) добавя други ползи към системата.

Първата версия на двигателя E-TECH прави своя „полу-публичен" дебют под капака на Dacia Sandero в 2012 Innov'Days, събитие за запознаване на служителите на Групата с най-новите технологични иновации в процес на разработка.

Но не всичко е решено. Системата все още трябва да бъде оптимизирана за високи скорости и преди всичко, трябва да бъде открита настройката, която би позволила E-TECH да бъде представен пред медиите и обществеността.

Междувременно Renault се подготвя да отговори на правителствено предизвикателство: да разработи автомобил, който е в състояние да изразходва под 2 л/100 км. Това е ролята на прототипа EOLAB. Той е представен на Автомобилния салон в Париж през 2014 г. Същевременно медиите са поканени да тестват демо версията на автомобила на пистата Мортефонтен - тест за ефективността на двигателя E-TECH.

EOLAB спазва обещанията си и отзивите са много позитивни, като журналистите са очаровани от прототип, който бие рекордите по отношение на разход на гориво (1 л/100 км!) без да се пренебрегва динамиката (ускорение от 0-100 км/ч за 9,2 сек) и пътното поведение. Никола Фремо и екипите по разработка обаче не са напълно удовлетворени: „Трябваше да успеем в ускоряване на запалването на двигателя с вътрешно горене, за да имаме трансмисия с много бързи реакции и да открием удоволствието на моменталното задвижване, което имаме при електрическите автомобили."

Това изисква корекция в горната част на задвижващия агрегат. Решението е в добавянето на четвърта предавка към многорежимната трансмисия, свързана с двигателя с вътрешно горене, която първоначално има само три предавки. Четвъртата предавка позволява на основния електрически двигател да се изключи напълно, когато не се ползва - обичайно на магистрали.

Днес двигателят E-TECH е реалност, предлагана в хибридна версия за моделите Clio, Captur и Arkana, и в plug-in хибридна версия за Captur и Megane.