На фона на енергийната криза ВЕЦ-овете пред протест
Секция: Анализи
06 Октомври 2021 14:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На фона на енергийната криза ВЕЦ-овете пред протест

/КРОСС/ Правителството бави решаването на регулаторния проблем, застрашаващ работата на над 250 ВЕЦ.

През миналата седмица водноелектрическите централи в България работиха с много по-голям капацитет в сравнение с периода на маловодие, с цел да облекчат покачването на цената на електроенергията. ВЕЦ са възобновяем източник на енергия, който не генерира въглеродни емисии, които от своя страна са една от основните причини за високата цена на тока. ВЕЦ-овете в страната произвеждат около 13% от цялата електроенергия в страната и ефектът от тяхната по-ефективна работа бе отчетен незабавно. Неслучайно правителството бърза да ремонтира и върне в експлоатация няколко от държавните ВЕЦ-ове и ПАВЕЦ в момента.

На фона на всичко това, целият сектор е поставен пред правна безизходица, която застрашава работата му. Поради редица несинхронизирани и прибързани законодателни промени ВЕЦ-ове са пред спиране. Служебното правителство и специално Министерството на Околната Среда и Водите предприе действия, с които да подобри ситуацията поне временно, докато дойде стабилно народно събрание, което да направи промени в законите регулиращи сектора. МОСВ постави за обществено обсъждане предложение за промяна на Наредбата за ползването на повърхностните води, приета с ПМС № 100 от 23-ти Март 2021г. с която да отпаднат неизпълнимите изисквания към ВЕЦ. Предложените промени получиха подкрепата на работодателски и браншови организации, както и на целия хидроенергиен сектор. Общественото обсъждане приключи на 6-ти Септември, но вече един месец казусът не е поставен за решаване от Министерски Съвет.

Продължаващата несигурност и противоречивите сигнали от отговорните институции поставят сектора пред готовност за организиране на протестни действия на национално ниво с цел държавата да предприеме незабавни действия, с които временно ще се реши проблема и ВЕЦ да продължат работата си в разгара на зимния сезон и в условията на световна енергийна криза, в които се намираме.

Какъв реално е казусът:

Последната промяна на Наредбата за ползването на повърхностните води доведе до ситуация, при която в случай на изменение и/или продължаване на разрешително за водоползване по чл. 42 от Закона за водите, трябва да бъде представян и документ за учредено право на строеж в принадлежащите земи на реката, какъвто документ не е изискван при приложимия до сега режим и не може да бъде получен от инвеститора при вече приключило строителство и пусната в експлоатация ВЕЦ. Новата разпоредба води до пълно блокиране на работния процес не само на почти целия водноелектрически сектор, но съвсем скоро ще засегне всички останали водоползватели, които също нямат учредени ограничени вещни права за водовземните съоръжения, разположени в речните корита. Според разпоредбите на Закона за държавната собственост описаното право може да бъде учредено, само ако такава възможност е предвидена в закон. Видно от релевантните за сектора закони - Закона за водите и Закон за енергията от възобновяеми източници, и в двата нормативни акта не фигурира каквато и да е разпоредба, която да регламентира учредяването на право на строеж върху принадлежащите земи на съответните реката за целите на построяването на ВЕЦ.

На кратко казано, когато един ВЕЦ трябва да поднови разрешението си за водоползване, Басейнова Дирекция отказва подновяване поради липса на учредени вещни права, а ВЕЦ нямат как да се сдобият с тях, защото законът не предвижда ред, по който да се случи това. И така една 100 годишна индустрия е поставена на колене поради правен хаос.