Виолета Комитова: Този протест вероятно изпълнява някакви други задачи
Секция: Анализи
09 Октомври 2021 11:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Виолета Комитова: Този протест вероятно изпълнява някакви други задачи

/КРОСС/ Ние виждаме едно голямо разделение при протестиращите - на фирми, които не са получавали аванси от пътното строителство, и на фирми, които са получили аванси в размер на 1,4 млрд. лева. Този протест вероятно изпълнява някакви други задачи. Поради тази причина няма да разговарям повече с посредници. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова в предаването „Събуди се" по Нова телевизия. По думите й всички претендиращи, че не са получавали заплати, трябва ясно да заявят от кои фирми са.

„Тези фирми са получили 1,4 милиарда авансови плащания, имат претенции за фактурирана работа 200 милиона и още нефактурирана 700 милиона. Те са взели предварително 1,4 милиарда, изработили са работа за 900 - ние нищо не им дължим", обясни Комитова.

„Тези пътностроителни фирми, които получават аванси без да се състезават в обществени поръчки, имат петгодишни договори и живеят в пълен комфорт, са се устремили в някаква друга непазарна икономика, според мен на изток от България", добави министърът.

Тя обясни, че е поканила на среща собствениците на фирмите, които протестират, но е била предупредена, че те няма да се появят, а ще се появи браншовата камара. „От понеделник ще преговаряме само със собствениците на фирми. Разговорите ще бъдат открити, ние ще си уредим отношенията, но трябва да има диалог", заяви Комитова.

С актуализацията на бюджета са осигурени 100 милиона лева за зимно поддържане. „Защото преди два месеца имахме 0 лева за това. АПИ е разполагал с 400 милиона, които са похарчени до 30 април", посочи тя. Обявена е обществена поръчка за зимно поддържане и е направена комисия, която да работи по вече съществуващите договори на фирмите, обясни регионалният министър.

Комитова бе категорична, че не участва в политически кампании и е готова да работи с всички хора, без значение партийната им принадлежност. „Моята оставка е най-лесният въпрос, ако тя ще реши проблема на тези фирми, на поддържането на пътищата, на липсващия 1 милиард", заяви министърът.