На 13 октомври ще се състои прожекцията на новия руски игрален филм „На острието“
Секция: КУЛТУРА
11 Октомври 2021 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На 13 октомври ще се състои прожекцията на новия руски игрален филм „На острието“

/КРОСС/ Каним ви на 13 октомври от 19.00 часа на прожекцията на новия руски игрален филм „На острието" и среща с продуцента на филма Михаил Дегтяр. Филмът е за фехтовката - този грациозен, ефектен и благороден вид спорт, за който никога досега не е снимано кино!

Филмът ще бъде прожектиран на руски с английски субтитри.

Филмът ще бъде прожектиран в Голямата зала на Руския дом в София (РКИЦ, ул. Шипка 34), входът е безплатен, маските са задължителни.

 

Жанр: екшън драма

Режисьор: Едуард Бордуков

В ролите: Светлана Ходченкова, Стася Милославская, Сергей Пускепалис, Алексей Барабаш, Кирил Дегтяр, Евгений Ситий, София Ернст, Хилда Кармен, както и Мария Кисельова и Павел Колобков

Автори на сценария: Едуард Бордуков, Александър Егоров, Михаил Какуберия, Антон Шеенсон, Анна Соболевская, Игор Гордашник

Оператор: Михаил Милашин

Художник: Денис Исаев

Композитори: Дмитрий Емелянов, Олег Белов

Продуценти: Елена Гликман, Михаил Дегтяр

 

За филма:

Най-добрата фехтовчица на саби в света, Александра Покровская, е знаменита, богата и щастлива. За да влезе в историята, тя просто трябва да направи последната стъпка - да вземе олимпийското злато. Но пътят й е препречен от деветнадесетгодишната Кира Егорова, момиче от провинцията, покорило Москва за един миг. Кира побеждава във всички състезания и не слиза от кориците на лъскавите списания. Целта ѝ е да заеме мястото на Покровская. Започва отчаяна битка не само в турнирите, но и в живота.

 

История на създаването:

Идеята за създаване на проекта "На острието" принадлежи на продуцентите Елена Гликман и Михаил Дегтяр. Дегтяр е майстор на спорта на СССР по фехтовка със саби и знае много тайни и интересни детайли за този спорт отвътре. Ето защо той предлага на продуцента Елена Гликман да създаде филм за конфликт, който би бил демонстриран в света на фехтовката - този грациозен, ефектен и благороден вид спорт, за който никога досега не е снимано кино.

 

Главните роли във филма «На острието» изпълняват Светлана Ходченкова и Стася Милославская.

Светлана играе опитната фехтовчица Александра Покровская, която е посветила целия си живот на своето дело и на великата си цел - да вземе олимпийското злато на всяка цена. Стася играе ролята на младата, обещаваща и ревностна саблистка Кира Егорова, която също се стреми да победи на всяка цена. По време на подготовката за снимките актрисите вземат уроци по фехтовка при професионални треньори, учат се правилно да държат сабите и да се движат.

Консултантите от Федерацията по фехтовка помагат със съвети какви трябва да бъдат репликите на спортните коментатори.

„Тук беше важно не само да дадат ясна дефиниция на това, което зрителят вижда, но и това да бъде малка образователна програма", обяснява Михаил Дегтяр. - Този спорт се отличава със своята стремителност и не на всички са познати правилата ѝ, дори не винаги е възможно веднага да се разбере кой кого е убол. Освен това тези коментари трябваше наистина да са интересни".