БСП – София: Антикомунистите и русофобите посегнаха и на името на детска градина
Секция: ПОЛИТИКА
14 Октомври 2021 12:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП – София: Антикомунистите и русофобите посегнаха и на името на детска градина

/КРОСС/ Наша отговорност е да пазим паметта на антифашистите от лъжите и фалшификациите на дясната пропаганда, заявиха общинските съветници от „БСП за България".

Историческата истина за фашизма в България е факт, с който десницата вече трябва да се примири. И да престане да пропагандира фалшиви тези с цел да изопачава историята така, както на нея й е угодно в момента. Това заяви председателят на БСП - София Калоян Паргов в декларация от името на групата на социалистите в СОС по повод предложението за преименуване на Детска градина №1 в район "Възраждане" от "Мара Петлякова" на "Червената шапчица".

„Реакцията на десните антикомунисти, русофоби и фашизофили на нашата категорична позиция по предложението за промяна на името на детското заведение не е изненадваща. Но това не я прави по-малко неприятна, лъжлива и користна. И днес продължава тяхната неравна битка с Паметника на Съветската армия. Издигнаха мемориали в памет на убийците на български антифашисти, включително на убийците на повече от 250 български деца. Сега стигнаха до детските градини. Избраха да вложат усилията си за смяна на името на "Мара Петлякова", вместо в решаването на далеч по-важен и голям проблем - този с недостига на места в тях за децата на София", обясниха от групата на „БСП за България".

Ето и пълния текст на позицията:

Историческата истина за фашизма в България е факт, с който десницата вече трябва да се примири. И да престане да пропагандира фалшиви тези с цел да изопачава историята така, както на нея й е угодно в момента.

Реакцията на десните антикомунисти, русофоби и фашизофили на нашата категорична позиция по предложението за промяна на името на Детска градина №1 в район "Възраждане" от "Мара Петлякова" на "Червената шапчица" не е изненадваща.

Но това не я прави по-малко неприятна, лъжлива и користна.

Ние знаем, че ако българската десница има някаква кауза, то това е "анти антифашизъм". Тези объркани лица на най-новото време събориха първо паметниците на българските антифашисти. След това обявиха антифашистите и всички участници в съпротивата за престъпници. После започнаха да преиначават българската история. Подмениха също историята на антифашистката борба с абсолютни фалшификации.

И днес продължава тяхната неравна битка с Паметника на Съветската армия. Издигнаха мемориали в памет на убийците на български антифашисти, включително на убийците на повече от 250 български деца. Сега стигнаха до детските градини.

Избраха да вложат усилията си за смяна на името на "Мара Петлякова", вместо в решаването на далеч по-важен и голям проблем - този с недостига на места в тях за децата на София.

Това дори не е градация в тяхното отношение към българската история. Това е тяхната деградация. Деградацията на болни от фашизъм лица.

Разбираме, че те не понасят историческата истина. Не могат да я търпят. За тях 9-и май и 9-и септември са черни дати. Те нямат какво да празнуват. Защото Европа победи фашизма. Над Райхстага се развя червеното знаме. И този факт просто няма как да бъде изтрит или заличен от историята.

В своя Резолюция от 25 октомври 2018 г. относно нарастването на неофашисткото насилие на континента, Европейският парламент призовава за обща култура на памет за миналото, която отхвърля фашистките престъпления. И изразява дълбока загриженост, че по-младите поколения в Европа и на други места се чувстват във все по-слаба степен засегнати от историята на фашизма и следователно съществува опасност да останат безразлични пред новите заплахи.

Също така подчертава, че познаването на историята е едно от необходимите условия за предотвратяването на такива престъпления в бъдеще и играе важна роля за възпитанието на по-младите поколения.

И насърчава държавите членки да поощряват чрез официалната култура опознаването на общата ни история, включително зверствата през Втората световна война, като например Холокоста и системната дехуманизация на жертвите в течение на редица години.

Вие, господа от десницата, смятате ли се за част от тази европейска общност? Защото 9-и май е много голям празник за всички европейци.

За фашистите наистина е черна дата. Те нямат празник. Затова страдат. И в страданието си стигат до разрушителни крайности. Този феномен също може да бъде анализиран от психолога Росен Йорданов.

А нашата отговорност пред паметта на всички жертви в борбата срещу фашизма е да не допуснем разрушаването на историческите факти и изкривяването на историята.

И да продължим борбата за "свобода, равенство, братство".