Явор Божанков: Ключът за решаване на всички кризи у нас е редовен кабинет
Секция: ПОЛИТИКА
17 Октомври 2021 11:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Явор Божанков: Ключът за решаване на всички кризи у нас е редовен кабинет

/КРОСС/ „Българските граждани се интересуват ще има ли България правителство. Ние знаем как да го направим и показахме в предишния парламент. Знаем и как не трябва да става - с раздаване на постове". Това заяви в ефира на bTV водачът на листата на „БСП за България" във Велико Търново Явор Божанков.

Той припомни опита на ИТН - народът им бе отредил първо място, но не и мнозинство да казват кой какъв пост ще заема. „Сега новата партия прави същата грешка като раздава министерски постове, а това минира възможностите да направим правителство", обясни Божанков. По думите му ключът за решаването на всички кризи у нас - икономическа, социална, COVID, енергийна е в решаването на политическата.

Според Явор Божанков в кратки срокове трябва да бъде излъчен редовен кабинет и работещ парламент, който да приеме бюджет за 2022 г. Той подчерта, че бюджетът трябва да включва промяна на данъчната политика за енергоносителите - нещо, което Испания и съседни държави са направили и вече дава своя резултат, но България е закъсняла. „За да можем да го направим ни трябва редовен кабинет и работещ парламент. Трябва всяка политическа сила да заяви своите приоритети, да каже в кой сектор какво ще направи, както го правим ние. БСП има своите решения и още в миналия парламент предупредихме за идващите кризи", каза още кандидатът за депутат.

Божанков заяви, че трябва да се гледа напред и да се предлагат решения на проблемите. По думите му здравната система е една от най-важните теми, а позицията на БСП отдавна е ясна, че не тярбва да има търговски модел в здравеопазването. „В България този модел се оказа като неуспешен и неработещ. Здравето на българите не е стока", категоричен бе той

По повод обвиненията от страна на ГЕРБ, че служебният кабинет не може да овладее енергийната криза, Божанков обясни, че 12-годишният период на управление на ГЕРБ няма как да бъде преодолян за няколко месеца от който и да е кабинет. Само един редовен кабинет може да направи нужните промени в данъчна политика и закони", обясни Божанков. Според него либерализацията на пазара не е била направена правилно и сега едни хора спекулират. Той подчерта, че за разлика от десните, които смятат че на първо място трябва да са бизнеса и предприятията, БСП смята, че на първо място трябва да са битът и семействата. Водачът на листата на левицата във Велико Търново подчерта, че енергийният микс на България се нуждае от независима енергийна мощност. По думите му се усеща липсата на такава мощност, каквато България е можела да има.
Божанков подчерта, че в момента инфраструктурата е под всякаква критика служебният кабинет е показал, че е строено без поръчки, без договори, пари са давани в аванс, качеството е видно за всички.

"ГЕРБ ще ги запомнят с това - ремонт на ремонтите", каза той. Божанков подчерта, че България е изостанала по отношение на железопътния и сухопътния си транспорт, Дунав мост-3 дори не е започнат.
Явор Божанков коментира, че корупцията няма да може да бъде победена лесно.

Според него съдебната система трябва да се реформира. „Ясно е, че главният прокурор не трябва да бъде този, но и системата не трябва да е такава. Всяка една корупция има законодателен корен. 12 години ГЕРБ заложиха корупцията в законите", заяви кандидатът за народен представител. Като пример той даде „ин хаус" процедурите, „Автомагистрали", тези милиони, които се похарчени без конкурси и поръчки. „Следващият редовен кабинет трябва да направи дълбоки реформи във всяка една сфера. Концепцията на ГЕРБ е "който крал-крал, сега да седнем и да си простим, и да продължим", но няма да стане", заключи Явор Божанков.