Как бизнесът приема новите правила за събития на закрито
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Октомври 2021 11:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Как бизнесът приема новите правила за събития на закрито

/КРОСС/ Министър Стойчо Кацаров каза, че хората с антигенен тест, който е установил боледуване, могат да си извадят зелен сертификат, но това не е вярно. Няма такава функционалност в системата, каза д-р Виктория Чорбанова, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София-област. Сертификатът за преболедуване важи шест месеца. Всеки боледувал по-рано от април, няма как да се възползва от зеления сертификат, каза още Чорбанова.

Относно безплатните тестове за коронавирус, които държавата обещава, Чорбанова каза, че хората вече са започнали да ги търсят по лабораториите. Тези тестове тепърва ще се раздават и никой не знае кога, каза тя. Лекарят допълни, че сертификат за преболедуване може да се извади единствено от лабораторията, извършила ПСР тестуването, но не и от личния лекар. Личните лекари можем да вадим сертификати само за ваксинация, каза още тя.

Ние сами предложихме зелените сертификати, но при определени условия. В ЕС тези сертификати се въведоха при 60% ваксинация. Ние и туризмът протегнахме ръка и сами го предложихме при определени условия - да важат тестовете за антитела и да има безплатни антигенни тестове за всички желаещи, каза Ричард Алибегов в „Тази сутрин". По думите му поради тази причина се стига до протест на хората в бранша.

Той допълва, че ресторантьорите нямат право да удостоверяват дали един сертификат е истински или не, а само дали има такъв.

При театрите е същото. От вчера сме залети от въпроси. Хората питат какво ще стане с билетите им и дали ще връщаме пари. Логично е да има период, в който това да се донагласи, каза директорът на Театъра на армията Мирослав Пашов.

И двамата с Ричард Алибегов са съгласни, че мерки трябва да има, но не смятат, че наложени по този начин те ще сработят.

Според адвокат Мария Шаркова въвеждането на зелен сертификат не е дискриминационно и не нарушава правата на хората.

Моментното състояние на епидемията с това ниво на заболеваемост не беше непредвидимо или непредотвратимо. Можеха да се вземат мерки много по-рано, за да се избегнат по-тежките мерки и въвеждането на сертификата сега, смята Шаркова. Най-големият проблем е, че се прие един план за пандемията, който не се спазваше. Най-потърпевши са лечебните заведения, както учениците, които пак няма да учат, допълни тя.