Елеонора Митрофанова даде интервю за Нова телевизия
Секция: България - Русия
30 Октомври 2021 15:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Елеонора Митрофанова даде интервю за Нова телевизия Елеонора Митрофанова: Много искам България да е политически стабилна

/КРОСС/ Ревизията на отношенията между България и Русия може да започне тогава, когато България е политически стабилна. Такава прогноза направи в специално интервю за Нова посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова. И още - какви са настроенията на Русия преди преговорите за нов договор с „Газпром" и ще дойде ли президентът Владимир Путин в София? Посланик Елеонора Митрофанова отговаря пред Стоян Нешев.

Елеонора Митрофанова е първата жена посланик на Русия в България. Срещаме се с нея в момент, когато цените на газа в Европа рязко се увеличиха нагоре, а президентът Владимир Путин нареди на „Газпром" да подава повече газ към Европа от ноември. В първия си ден в София Елеонора Митрофанова посети Руската православна църква „Св. Николай Чудотворец".

Тя е родена във Волгоград, бившият Сталинград. Била е депутат от Държавната дума. През 2001 г. е назначена за заместник-генерален директор на ЮНЕСКО в Париж.

- Здравейте, добър ден.

- Вие всъщност дойдохте в навечерието на националния празник, минаха повече от 8 месеца, как виждате българо-руските отношения сега?

- Ще започна с това, че много ми харесва в България и ми е много интересно тук, защото мисля, че в Европа дори няма друга такава страна, с която Русия да има толкова тесни духовни, исторически и културни връзки. И тези връзки имат толкова дълбоки исторически корени, въпреки всички противоречия в нашите взаимоотношения, да речем през 20-ти век, така или иначе Кирилицата, Просвещението, религията, всичко е дошло от българските земи. В Русия това го знаят много добре и го ценят. Струва ми се, че отношенията ни са гаранция, че много трудно може да се навреди на тези връзки между нашите народи при каквато и да е политическа конюнктура. Ние живеем в едно хаотично време, което прилича на многослойна баница. Политиците живеят в едно измерение, интелигенцията в друго, народът в трето и те понякога не се пресичат. Аз съм много оптимистична за руско-българските отношения. Пристигнах по време на политическа криза в България. За съжаление тази криза не позволява политически и икономически отношенията да се възстановят в пълен обем. Има колебания в зависимост от подхода на правителствата. Ако през 2018-2019 г. отношенията ни се развиваха динамично, пълноценно, работеше междуправителствената комисия, сега заради кризата и служебното правителство, за съжаление, тези взаимоотношения стигат дотам, за да се решат само спешни въпроси. Аз много искам най-накрая България да е политически стабилна, за да започнем ревизия на нашите политически и икономически отношения.

- Цените на газа на европейския пазар рязко се увеличиха нагоре. Каква е причината за тази ценова криза в Европа и как според вас се стигна дотук?

- Най-напред заради значителното увеличаване на търсенето на ел. енергия. То е свързано с това, че много страни възобновиха икономическия растеж. Беше студена зима и всичко това предизвика допълнително търсене на ел. енергия. Вторият момент, увеличеното търсене на ел. енергия предизвика увеличено търсене на гориво. Хранилищата в Европа не бяха достатъчно запълнени, средно 60-70%. За съжаление енергията от вятъра не даде достатъчно количество електричество, защото лятото беше топло и безветрено. Всички тези фактори съвпаднаха практически в един и същи момент. И това значително увеличи търсенето на допълнителното гориво и в частност газ. Освен това, що се отнася до Европа, има още един фактор. Преди 4 г. Европа премина на търгуване на газ на спотов пазар. Т.е. цените се ориентираха по ежеминутната потребност на тока. Ако през 2017 г. цените са били значително ниски, то през тази година те значително се увеличиха. Освен това, ако доставките по газопровода се явяват достатъчно устойчиви, то това което касае втечнения газ, веднага когато цените се качиха нагоре, втечненият газ мина покрай Европа и отиде в Азия, защото там имаше по-голямо търсене, но всъщност кризата започна в Китай, защото там търсенето на ел. енергия беше много високо. Дори понякога електричеството в редица китайски градове е било изключвано.

- Предстои договор за доставка на газ с „Газпром", какво да очакваме от него и какъв трябва да бъде срокът на този договор?

- 10-годишният договор на „Газпром" с „Булгаргаз" приключва в края на 2022 г. Тогава ще започнат и преговорите за следващия договор. Газовите взаимоотношения с България са достатъчно устойчиви и надеждни.

- Чуха се и такива мнения, трябва ли в преговорите с „Газпром" да участват и представители на ЕК? Необходимо ли ще е това?

- Всъщност преговорите за газа се провеждаха в различни формации с представители на ЕК и без тях. Мисля, че не е необходимо участие на представители на ЕК, защото това е суверенно право на всяка държава - с кого да търгува, как да търгува, на какви цени да получава газа.

- Има и други критики. Една от тях е, че при дългосрочни договори с „Газпром" едва ли не чрез тях Русия става доминираща?

- Знаете ли, че търговията е като танго - танц за двама и двамата имат интерес. Затова не трябва да се казва така, че само „Газпром" е заинтересован. А тези, които употребяват газа не са ли заинтересовани? Според мен тези критики са спекулации.

- Акцията на прокуратурата преди месец за група за шпионство как се отрази на българо-руските отношения?

- Всички тези шпионски скандали, няма да ги изреждам, те са много добре описани в пресата, аз бих казала, че в Русия това се отрази много неприятно на възприятието за България. Въпреки това, че отношенията ни имат дълбоки исторически корени, но това агресивно, с нищо необосновано изгонване на 9 руски дипломати в продължение на година и половина, разбира се повлия отрицателно върху възприятието на България. Ние се надяваме, че тази страница вече е минало.

- Има ли разговор между двете прокуратури?

- Към днешна дата не, защото вероятно няма точки на контакт. Действително тук беше бившият генерален прокурор Чайка и тогава бяха подписани двустранни споразумения. Но разбирате ли, след година и половина на експулсиране на дипломати, за което нямаше причина, нищо не ни беше казано за това, не ни беше обяснено, поне така не се случва между страни, които се смятат за приятели. Водят се поне някакви разговори, а не се прави със статии във вестника и това свали нивото на взаимодействие между нас.

- Успяхте ли да се срещнете с главния прокурор Иван Гешев?

- Не. Няма за какво.

- В каква посока вървят отношенията между Русия и ЕС?

- Като цяло те деградираха практически към нула. Това не значи, че нищо не се случва. Има преговори на най-високо равнище и в рамките на Общото събрание на ООН имаше срещи с ръководството на ЕС. Но докато присъства тази враждебна риторика и неприятелски стъпки от страна на ЕС, се съмнявам че отношенията могат да бъдат бързо подобрени. Те могат да се оправят, когато има разговор между равностойни партньори, а не с менторски тон от страна на ЕС.

- Преди дни Алексей Навални получи наградата „Сахаров" на Европейския парламент. Какъв знак е това?

- Това не е някакъв особен знак, защото Западът подкрепя Навални. И това е допълнителен знак на внимание от страна на Запада. За нас всичко е достатъчно ясно по делото на Навални, защото той е осъден не за своите политически възгледи, а за своята икономическа дейност. Мисля, че той ще се намира в затвора, колкото му е определило следствието. Много жалко, че Навални тръгва по такъв път. Той беше обещаващ политик през 2010 г. На хората им е интересно да четат, че някой има вила или яхта, но къде е неговата програма? Ако човек претендира за голяма роля за политиката, къде е неговата конструктивна програма? Къде той цели да движи в Русия, къде е? Нищо няма. Само критика, че някой има яхта или къща не според доходите.

- Той твърди, че разкрива корупция.

- Ако всичко това беше истина, но това не е така, защото много от това, което той е написал, не съответства на действителността. Той е работил за определени западни кръгове, които искат да дискредитират редица хора в Русия. Затова ти, ако претендираш за лидерство и искаш да станеш президент, а той има такива амбиции, то тогава покажи позиция и програма какво искаш да направиш.

- Имаше ли това лято много туристи от Русия по българското Черноморие?

- Не бяха малко туристите, но бяха по-малко от преди години, предимно заради пандемията. Защото в онзи момент в Русия нивото на пандемията беше много ниско. Имаше сложности и с издаването на визи. Затова руснаците предпочетоха да почиват в Турция и Египет, където има безвизов режим.

- Каква е ситуацията в Русия с КОВИД-19? От световните медии, знаем че болните и смъртните случаи бележат връх от началото на пандемията?

- Ситуацията не е много добра. Тя разбира се не е толкова еднозначна. Ние сме на 79 място по заболеваемост. Има нов вариант на вируса, който е много заразен. При нас няма много хора, които са се ваксинирали. И това не е, защото няма ваксини. Напротив. Имаме 4. Т.е. дефицит на ваксини няма, но някои хора не искат да се ваксинират. Нашите медици казват, че сега общият имунитет е 45%. Това не е много.

- Кога е възможно президентът Путин да дойде в България?

- Мисля, че това е възможно само когато нашите отношения преминат към позитивен дневен ред. Визитата на президент е като апогей на отношенията. Това е ход, който подчертава нивото на нашите взаимоотношения. За съжаление сега ние нямаме такива отношения с България. За последно Путин е бил тук през 2010 г., но в качеството му на премиер.