Германия с рекорд по продажби на елмобили
Секция: Автомобили
13 Ноември 2021 13:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Германия с рекорд по продажби на елмобили

/КРОСС/ Германската асоциация на автомобилната индустрия (VDA) заяви, че електрическите превозни средства представляват 30,4% от новите регистрации на превозни средства през октомври. Това е рекорд - процентът на електромобилите сред новорегистрираните немски автомобили е най-високият за всички времена.

„Обяснението е сравнително просто" - казва автомобилният експерт в Trade & Invest /Germany Trade & Invest (GTAI) е агенцията за икономическо насърчаване на Федерална република Германия/ Стефан Ди Битонто - „Производителите на автомобили решават за какъв тип превозни средства да разпределят дефицитните части като чиповете. Маржовете на печалба за електрическите превозни средства в момента са доста високи. Това е така, защото германската държава субсидира закупуването на електромобили с до 6000 евро. Освен това търговците предлагат отстъпка от 3000 евро, което кара купувачите да мислят, че сега е подходящият момент за закупуване на автомобил. Така че има смисъл да се влагат наличните чипове в електромобилите. Всички наоколо печелят."

Общите продажби в Германия паднаха с 35% до 178 700 автомобила миналия месец. Имаше 54 400 нови регистрации на EV, което е увеличение с 13%. Обемът на BEV нарасна с 32% на месец.

„Примерите на Китай и Норвегия, както и САЩ, що се отнася до Tesla, предполагат, че ако държавните премии за покупки продължат на това ниво, продажбите и регистрацията на EV ще процъфтяват" - казва още Ди Битонто -„Тази част от автомобилния пазар е доста устойчива в условията на недостиг на компоненти, защото производителите на автомобили ще продължат да използват частите, които имат, за да произвеждат превозните средства, които са най-печелившите".

Регистрациите на електрически автомобили са се увеличили повече от три пъти, от 63 281 на 194 163, от 2019 до 2020 г., според германската правителствена агенция KBA. А само от януари до май тази година са регистрирани 115 296 EV.

„Очевидно е също така, че приемането на електромобилите от купувачите в Германия нараства" - добави Ди Битонто - „Това е взаимно подсилваща се тенденция. Хората купуват електромобили сега, защото е изгодно да го правят, но увеличаването на броя на електромобилите по пътищата почти със сигурност ще увеличи популярността им, независимо от текущия недостиг."