Употребяваните автомобили продължават да поскъпват! Докога?
Секция: Автомобили
14 Ноември 2021 16:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Употребяваните автомобили продължават да поскъпват! Докога?

/КРОСС/ Цената на новите коли ще се увеличи , защото автомобилните производители ще се опитат да минимизират щетите, получени по време на пандемията. Това са планирани данни на експерти от австрийския авто клуб ?AMTC, само че това е добре прочуто от информацията на специализираната преса през последните месеци. По-интересно за нас българите е какво се случва с употребяваните коли в Европа.

Статистиката посочва , че стойностите на употребяваните коли от масовия сегмент от класове B и C през септември и октомври нарастват с от 4 до 14% по отношение на аналогичния срок на предходната година. През май 2021 година средната стойност на употребявана кола в масовия сегмент е била 5 200 евро. До края на лятото тази средна стойност се увеличава с 1,2%, само че през есента стойностите на употребяваните коли започнаха да порастват лавинообразно.

Стигна се до такава степен , че през октомври средната стойност на всеобщ използван автомобил е по-висока с 14,4%. Анализаторите в бранша макар че са на схващане , че спад скоро няма да има, само че увеличението на стойностите не може да е безпределно . В последна сметка, пазарът се диктува, както от предложение , по този начин и от покупателната дарба на популацията . А както знаем, у нас тя е ниска, тъй че може да се прогнозира, че поскъпването на употребяваните автомобили няма да продължи дълго, а към средата на следващата година още веднъж се очаква нормализиране на стойностите , които въпреки всичко ще останат по-високи.