Започва второто издание на Международния фестивал на портретния филм
Секция: КУЛТУРА
16 Ноември 2021 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва второто издание на Международния фестивал на портретния филм

/КРОСС/ "Селекцията е от 55 интригуващи филмови портрета. Идващи от 5 континента и над 25 държави, те разнищват въпроси за живота и смъртта, за изкуството и любовта, за дълбоко-тъмното и високо-светлото на човешките страсти, за душата на уж-неодушевеното. 55 къси филма за дълга наслада", каза пред БНР Анна-Мария Сотирова, основател и директор на Фестивал на портретното кино.

На 17-ти ноември, в 19:00, в Дом на киното в София, фестивалът ще бъде открит за втора поредна година с отличената като Филм Посвещение творба - филм с мисия със социално измерение, портрет на личности, допринасящи за положителните човешки еволюции. Тази година изборът е филмът „Моята звездна приказка", посветен на планетариума в град Смолян.

През 2021-ва година българското присъствие на фестивала е ярко: 4 фантастични филмови портрета - документалният „Моята звездна приказка" с режисьор Андрей Христозов, танцовият експеримент „Игра на вещи" на Коста Каракашян и Борис Далчев, докосващите и замислящи истории в „Струиндол" на Зорница Георгиева и „Муза" на Свилен Славов.

И тази година част от съпътстващата програма на фестивала ще бъде отворен виртуален дискусионен панел с участието на режисьори на селектираните филми - платформа за представяне на различни гледни точки към портретния филм, късометражното кино и фестивалния живот на кинопроизведенията.