МОН: 17 българи са в топ 1% на учените в света за цялостен принос
Секция: Наука
18 Ноември 2021 19:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МОН: 17 българи са в топ 1% на учените в света за цялостен принос

/КРОСС/ Имената на 17 българи са в първия един процент на най-добрите учени в света за цялостен научен принос. Сред тях са министърът на образованието и науката акад. Николай Денков и заместник-министърът акад. Константин Хаджииванов.

Това показва авторитетната класация на Станфордския университет. Рейтингът обхваща над 9 млн. учени от цял свят, които са публикували в авторитетни международни списания, отpазени в базата данни SCOPUS.
В топ 1% от България е включен и един чуждестранен професор, който преподава в Тракийския университет в Стара Загора.

В топ 2% на тази класация влизат още 55 български учени. По-голямата част от тях работят в Българската академия на науките (41). Следват Софийският университет с 11 учени, Химикотехнологичният и металургичен университет (5), Медицинският университет в София (4).

Освен общата класация за цялостно кариерно развитие, тази година Станфордският университет публикува и класация на най-добрите учени според влиянието им върху развитието на световната наука през предходната година. В първия 1% на годишната класация за 2020 г. има 19 български имена. Общо 48 са българските учени в първите 2%.

Класацията на Стандфорския университет обхваща първите 2% от всички 22 научни области и 176 подобласти. Общият индикатор се изчислява въз основа на стандартизирана информация за цитирания, цитирания с изключени автоцитирания, H-индекс, Hm-индекс, коригиран за съавторство, както и за цитати на статии в различни позиции на авторство.